Societat

Una selecció de les rutes ‘Conèixer el Pla de l'Estany', en un llibre

Miquel Rustullet, Jordi Galofré i Josep Maria Massip, promotors de les populars sortides culturals a la comarca, són els autors de la publicació

Una selecció de les populars sortides Conèixer el Pla de l'Estany, organitzades pel Centre d'Estudis Comarcals i el Centre Excursionista de Banyoles, s'han reunit en un llibre. L'edició, molt acurada, ve a ser el llegat dels tres activistes culturals que les han preparat fins ara, Miquel Rustullet, Jordi Galofré i Josep Maria Massip, ja que aquesta tardor un nou equip n'agafarà el relleu. El volum consta de 24 de les més de 70 rutes que s'han fet des que el gener de 1999 es va estrenar Conèixer el Pla de l'Estany. Va ser una matinal, a peu, dedicada al patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic de Ravós del Terri, guiada per experts. En essència, l'esquema de les sortides sempre ha estat el mateix. Amb el pas dels mesos es demostraria que la fórmula havia estat un encert perquè el nombre de participants van anar augmentant. En alguna ocasió –rememoren els organitzadors– s'ha arribat a més de 140 persones, una xifra que –admeten– ha comportat alguns problemes logístics.

Gent de mitjana edat, formada i interessada en la història i el patrimoni en general, procedents de la pròpia comarca però també de fora, han estat els caminants habituals de les sortides. “Hem de tenir en compte que per a la gent interessada en el patrimoni –indiquen els autors del llibre– són oportunitats úniques, ja que sovint hem anat a llocs, com ara cases particulars, on normalment no pots entrar”. Naturalistes, historiadors, folkloristes, excursionistes... han col·laborat en el guiatge de les matinals, que sempre es preparen a consciència.

La tria

El recull conté dues rutes per cadascun dels onze municipis de la comarca, excepte en els casos dels dos més extensos –Sant Miquel de Campmajor i Vilademuls–, que en tenen tres. Junt amb la distribució geogràfica, l'altre criteri utilitzat a l'hora de fer la tria per a l'edició ha estat la temàtica, que s'ha procurat que quedés ben representada. Així, hi llegim itineraris dedicats des dels recs de Banyoles fins al castell de Roca i Briolf, passant pel castell d'Esponellà i el pou de glaç de Palol. En el text es reprodueixen –i, en algun cas, s'amplien– les explicacions donades en cada sortida, junt amb un mapa i abundant material fotogràfic. Si ha calgut s'han fusionat dues rutes perquè el capítol resultés més entenedor pel lector.

La presentació del llibre es farà demà dimecres, dia 22, a les vuit del vespre, al Museu Darder. La presentació serà a càrrec de l'escriptor Miquel Aguirre.

LA XIFRA

24
rutes
de la setantena de sortides fetes han estat escollides per formar part del recull.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona