Societat

Insten a retirar els símbols franquistes

El síndic de greuges envia una queixa a l'Ajuntament de Tortosa en què li reclama que compleixi la llei de memòria històrica

Ribó sosté que no es poden buscar “subterfugis” per incomplir la normativa vigent

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici sobre la simbologia franquista que es conserva a Tortosa en espais de propietat pública, com és el cas del monument de la batalla de l'Ebre situat enmig del riu sobre la pilastra de l'antic pont de la Cinta. Concretament, el síndic ha enviat una carta adreçada a l'alcalde, Ferran Bel, en què li recorda que l'article 15.1 de la llei de memòria històrica aprovada el 2007 estableix el criteri general de l'eliminació de tots els símbols franquistes que es troben en una propietat de l'administració general de l'Estat o altres organismes públics. “Reclamem que es compleixi la llei de memòria històrica, hem fet un primer requeriment a l'Ajuntament i ara esperem la seua resposta”, va dir ahir el síndic.

El govern de Tortosa ha començat els preparatius tècnics per fer, abans del juny del 2016, una consulta ciutadana sobre el futur del monument de la batalla de l'Ebre, inaugurat per Franco el 1966. La pregunta es concretarà en els pròxims mesos, però l'acord de governança amb ERC a Tortosa inclou que una de les opcions que es plantegen sigui la seua retirada i museïtzació. Tot i que Ribó va evitar rebutjar obertament la celebració d'una consulta sobre el futur del monument franquista, va deixar clar que la llei obliga a retirar la simbologia franquista i que el monument d'enmig del riu “té simbologia feixista”. “No es poden buscar subterfugis per incomplir la normativa vigent”, va assenyalar el síndic, que admet que no serà un tema fàcil perquè està inclòs en el catàleg de patrimoni local, i també per la dificultat de determinar de qui és propietat. Cap administració es fa càrrec del manteniment del polèmic monument que s'erigeix enmig del riu i que és obra de l'escultor Lluís Saumells.

Segons va explicar el síndic, Catalunya és la comunitat de l'Estat on s'ha retirat més simbologia franquista, però el cas de Tortosa n'és una excepció. Ribó es va reunir durant la seua visita a les Terres de l'Ebre amb els membres de la comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa. La comissió celebra la iniciativa del síndic i s'hi adhereix; a més, lliurarà a Ribó tota la informació que ha recopilat durant els darrers set anys. Una vegada el síndic rebi resposta del govern tortosí, es tornarà a reunir amb els membres de la comissió.

Cas Castor

D'altra banda, el síndic es va reunir amb la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i amb els veïns d'Alcanar afectats per la crisi sísmica la tardor del 2013. “És increïble que encara no s'estigui facilitant tota la informació del que va succeir, no hem vist els informes d'injecció diària de gas ni sabem què s'està fent actualment a la plataforma”, va assenyalar Ribó. Durant els pròxims dies el síndic té previst reunir-se amb el president d'Enagás per la possible reobertura del magatzem submarí de gas, amb menys volum d'injecció de gas per evitar els terratrèmols. A més, Ribó recorda que la indemnització de 1.350 milions d'euros a la promotora del Castor, Escal UGS, podria constituir un ajut d'estat i vulnerar la normativa europea.

LES XIFRES

45
metres
és l'altura del monument de la batalla de l'Ebre, el més gran que es conserva al país.
405
queixes
sobre el magatzem de gas Castor va rebre el Síndic durant el 2014, un 72% del total.

Millores en la xarxa ferroviària

Un altre dels col·lectius amb què es va reunir el síndic va ser la plataforma Trens Dignes, i els va comunicar que ha obert una queixa d'ofici per la “intolerable” relació en la qualitat-preu del servei ferroviari a les Terres de l'Ebre. “Les tarifes a l'Ebre són un greuge comparatiu, i així ho he plantejat al conseller; no pot ser que sigui més barat viatjar de Barcelona a Vinaròs que de Barcelona a Ulldecona”, va dir Ribó. Una diferència que és fruit de l'eliminació dels descomptes que fa la Generalitat en els bitllets d'anada i tornada, de tal manera que viatjar entre Tortosa i Barcelona costa 30,70 euros i fer-ho des de Tortosa fins a València té un preu de 21,40 euros. Trens Dignes començarà una recollida de firmes per reclamar una rebaixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.