La temporada del bolet comença tard a muntanya i es preveu molt bona a la resta del territori gironí

La producció per hectàrea superarà la que es considera mitjana habitual

La temporada a les zones boletaires per excel·lències de les comarques gironines, les pirinenques, ha començat tard respecte a la de l'any passat, i per això es troben pocs bolets. Tot i que els rovellons i ceps que es van poder collir a mitjan juliol al Ripollès feien preveure tot el contrari, la veritat és que la forta calor de l'estiu, tot i les pluges, ha provocat que el grau d'humitat de les zones boletaires no sigui l'òptim. Els experts de la zona confien, però, en les pluges que hi ha hagut fins ara i, sobretot, en les que, segons sembla, han de venir, per capgirar aquesta situació. Els més experimentats són els que han pogut omplir algun cistell, cosa que ha permès que es reprodueixin les estampes típiques de boletaires a peu de carretera venent bolets.

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya preveu que, a la resta del país, la campanya serà superior a la mitjana, amb una producció de bolets comestibles i no comestibles d'entre 60 i 80 quilos per hectàrea. Mentre que el 2007 hi va haver una mitjana de menys de 10 quilos de bolets per hectàrea, el 2003 es van superar els 125.

De 15 a 35
euros.
Aquests són els preus entre els quals oscil·la als mercats el quilo de bolets, segons el tipus de què es tracti. Els peugrocs, per exemple, es troben entre 15 i 20 euros el quilo, i els rovellons i els ceps, entre els 30 i 35 euros el quilo. Fins ara, el bolet que més abunda al Ripollès –al sector de Gombrèn i les Llosses, a les valls de Ribes i Camprodon, a la collada de Toses i a Vallfogona– i a la Cerdanya, on les zones boletaires es concentren a l'entorn del Cadí, és el camagroc o rossinyol bord o de pi, que és un bolet invasiu. Més escassos han estat els més apreciats, com són la llenega, el rovelló i el fredolic. I encara molt més rars han estat espècies com ara la llengua bovina i els canaris. D'aquests últims, a les comarques més altes se n'hi han trobat amb comptagotes, i quasi només els han pogut collir els experts. A les comarques gironines de menys altitud, s'hi troben escarlets, fredolics i algun ou de reig, entre les espècies més apreciades.

Espantar boletaires

contrapunt

j.c.


Fa dies, van aparèixer a Planoles i en municipis veïns, uns cartells que alertaven de la presència d'óssos a la zona. Es tractava d'una bretolada que, com que hi ha molta afluència de boletaires, va tenir el seu ressò. Els rètols aconsellaven a qui se'n trobés un de no donar-li menjar, no fer soroll per no espantar-lo, etc. De petits hem sentit el conte del cérvol que espantava els companys mentint-los que venia un lleó per riure-se'n, fins que un dia el lleó va venir de veritat, no el van creure i van estar a punt de servir-li de dinar. Més enllà de l'anècdota i del grau de divertiment que pot comportar segons qui la consumeixi, el cert és que anunciar falsament la presència d'óssos en un espai on no n'hi ha però on n'hi podria haver va més enllà d'una bretolada. El Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès faria bé de buscar mesures per evitar que es torni a produir un fet com aquest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona