EL PUNT CASTELLER

Marató de nou a Reus

La diada del Mercadal reunirà demà les millors colles del moment

Castellers de Vilafranca, Vella i Joves de Valls i Minyons de Terrassa es trobaran per darrer cop aquesta temporada en la diada del Mercadal, on també hi haurà els Xiquets de Reus. Es tracta d'una diada en la qual els amfitrions han treballat molt per millorar-ne el desenvolupament i els resultats, amb canvis com ara passar-la de diumenge a dissabte a la tarda.

Sembla que enguany no s'hi veurà cap castell de gamma extra, però sí que hi podria haver altres sorpreses. I és que els Castellers de Vilafranca treballen per portar-hi l'inèdit cinc de vuit amb l'agulla. Es tracta d'un castell que, amb un pis menys, ells mateixos es van inventar l'any passat i que van plantar en dues ocasions. Amb una estructura molt similar a la del tres amb l'agulla que juga a favor dels verds, els de Vilafranca tenen l'handicap de no haver completat encara cap cinc de vuit aquesta temporada. El tres i el quatre de nou i el pilar de set conformen la resta del programa, tot i que no es descarta la torre de nou si les camises fossin suficients.

Joves, Vella i Minyons s'hi presentaran amb uns objectius similars. Els de la camisa vermella tenen com a principal objectiu estrenar el quatre de nou, i acompanyar-lo del tres i d'un castell de la gamma alta de vuit. La Vella hi vol fer el triplet màgic i el pilar de set, i els Minyons tenen la intenció de repetir l'actuació de la Mercè: tres i quatre de nou i un dos de vuit que continuaran rodant amb vista a apujar-lo un pis a Girona. Pel que fa al pilar, els malves volen agafar més confiança al de sis pisos abans de tornar-se a enfrontar al de set.

Per a la colla local, la cita ha de suposar una alenada d'aire després de la Misericòrdia. La temporada s'acaba, i és el moment de demostrar el treball fet amb el tres de vuit i el dos de set, castells que volen estrenar.

A banda de la diada del Mercadal, el cap de setmana tindrà altres punts d'interès, com la diada amb què els Xiquets de Tarragona acaben la temporada, on volen plantar tres castells de vuit i el pilar de sis, i el Concurs de Torredembarra, en el qual participen les colles que com a màxim han assolit castells de set pisos.

Reus (Baix Camp)
Dissabte 3 a les 17.30 h, a la plaça del Mercadal, actuació dels Xiquets de Reus, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella i la Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa.
Tarragona (Tarragonès)
Dissabte 3 a les 19 h, a la plaça del Rei, actuació dels Xiquets de Tarragona, els Castellers de Lleida i els de Terrassa.
Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Dissabte 3 a les 18 h, a la plaça de les Cols, actuació dels Bordegassos de Vilanova, els Castellers d'Esparreguera i els Xicots de Vilafranca.
Castelldefels (Baix Llobregat)
Dissabte 3 a les 17.30 h, a la plaça de l'Església, trobada de colles del Baix Llobregat, amb la participació de cinc colles.
Barcelona (Barcelonès)
Diumenge 4 a les 12 h, a la plaça del Pi, diada de Tardor amb els Castellers de Sants, els Capgrossos de Mataró i la Jove de Sitges.
Torredembarra (Tarragonès)
Diumenge 4 a les 10.30 h, a la plaça del Castell, VII Concurs de Castells Vila de Torredembarra, amb la participació d'onze colles castelleres.

Tornen els Minyons

ROSER LLAGOSTERA

Després d'una malaurada actuació a Sabadell amb un intent de tres de nou, els Minyons de Terrassa van ensenyar a la Mercè uns consolidats castells de nou que els han retornat el quart lloc. La festa major de Barcelona també ha deixat un grapat de punts més als Castellers de Vilafranca i, sobretot, als Castellers de Barcelona, que amb el seu primer pilar de set i quatre de vuit amb el pilar descarregat han pujat un graó. A més, gairebé han atrapat uns Castellers de Sants que en tan sols quatre dies van plantar dues vegades els seus millors castells.

La setmana passada, una de les més castelleres de l'any, ha fet sumar punts també a la Jove i als Xiquets de Tarragona, als Castellers de Sants i als de Lleida, malgrat que no van poder estrenar el dos de vuit.

A la part inferior, cal destacar la irrupció dels Nens del Vendrell, que amb una altra torre de set han fet fora del top 15 els Xicots de Vilafranca.

RÀNQUING CASTELLER

POSICIÓ I COLLA MILLOR ACTUACIÓ PUNTS 1 Castellers de Vilafranca
4de9f, 3de9p, Pde8fm (c) 15805 2 Colla Vella dels Xiquets de Valls
3de9f, 2de9fm, Pde8fm 11407 3 Colla Joves Xiquets de Valls
3de9f, 5de9f (c), 2de8f 9792 4 Minyons de Terrassa
3de9f, 4de9f, 5de8 9106 5 Colla Jove Xiquets de Tarragona
5de8, 3de9f, 4de9f 8867 6 Capgrossos de Mataró
3de9f, 4de8p, 2de8f 6836 7 Xiquets de Tarragona
2de8f, 3de9f, 4de8 5581 8 Castellers de Sants
3de8, 2de8f, 5de7 4980 9 Castellers de Barcelona
4de8p, 2de8f (c), Pde7f 4870 10 Castellers de Lleida
2de7, 4de8, Pde6 (c) 4076 11 Xiquets de Reus
4de8, 5de7, 4de7p 3037 12 Castellers de Terrassa
4de8, 2de8f (c) 2909 13 Nens del Vendrell
2de7, 5de7, 4de7p 2679 14 Sagals d'Osona
4de8 (c), 5de7, 3de7s 2651 15 Marrecs de Salt
5de7, 2de7, 3de7s 2643 Dades facilitades per www.moncasteller.cat
XIULETS

Maltractament?

Alguns senadors del PSOE i del PP sembla que no tenen clar el que vol dir «maltractament», i en una argumentació a favor de les corrides de toros van comparar-los amb els castells. És evident que aquests senadors no s'han acostat mai a una pinya, i que no saben que tots els castellers hi són per voluntat pròpia. Si us plau, rumiïn una mica abans de fer segons quin comentari.

L'ANÈCDOTA

Castells i sardanes

Pau Riba va combinar a les festes de la Mercè castells i sardanes en l'espectacle Copulacció, com a metàfora dels òrgans sexuals masculins i femenins. Els Castellers de Barcelona hi van alçar un tres de set envoltat per una sardana, però malauradament l'anècdota no va acabar bé: la gran quantitat de confeti que es va tirar va acabar fent caure el castell i va deixar lesionats a la colla.

APLAUDIMENTS

Nous reptes

Gairebé mai no apareixen a les cròniques, però les colles més modestes fan un gran esforç per superar-se. La Mercè i Santa Tecla van deixar el primer quatre de set amb l'agulla carregat de la història dels Castellers del Poble-sec, el primer pilar de cinc als de la Sagrada Família, i el primer tres de set amb el pilar a Sant Pere i Sant Pau. Felicitats per aquest treball sovint molt poc valorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tretze companyies actuaran enguany al Festival Internacional de Titelles

Gavà

Primer seminari català sobre Arxius i Turisme

lloret de mar
SOCIETAT

La Policia Local de Vilanova i la Geltrú crea una unitat contra l’incivisme

vilanova i la geltrú
SEGURETAT

Col·locaran 575 sensors de risc químic a l’entorn petroquímic de Tarragona

TARRAGONA

L’oposició força un ple per tractar les suposades irregularitats d’un regidor

lloret de mar

Portbou suspèn el pagament de factures a Endesa després d’un tall elèctric al municipi

PORTBOU

Llum verda a les connexions de la C-65 amb el futur Hospital Trueta

girona
Medi ambient

La Paeria apostarà per aplicar la ZBE en un 10% del sòl urbà residencial en una fase inicial

Lleida
educació

El personal d’atenció educativa fa vaga per demanar la reclassificació professional

barcelona