Societat

Controlada la fuita química de la Canonja

Protecció Civil ha desactivat el pla un cop comprovat que els valors de concentració en l'aire no eren de risc

No s'han produït ferits, i en aquests moments s'ha normalitzat la situació

Protecció Civil ha activat aquest dilluns a la tarda l'alerta del Pla d'Emergència del Sector Exterior Químic (PLASEQCAT) per l'aturada d'una indústria que ha provocat un núvol de color d'òxid de nitrogen a la Canonja (Tarragonès). Segons indiquen, la incidència s'ha produït cap a dos quarts de cinc de la tarda a l'empresa Nitricomax, del grup MAXAM, situada al polígon industrial de la Canonja.

Una fuita de vapors nitrosos ha provocat el núvol tòxic, que s'ha estès a l'interior de la planta i, posteriorment, s'ha traslladat a l'exterior. Algunes persones han patit molèsties per la presència d'aquest núvol tòxic, segons ha indicat Protecció Civil. Cap a les set de la tarda s'ha desactivat el pla, un cop els tècnics de Qualitat Ambiental han comprovat que els valors de concentració del producte en l'aire no eren de risc.

L'empresa, que es dedica a la producció d'àcid nítric, va activar les cortines d'aigua i diversos efectius d'emergència es van desplaçar al lloc. Les intervencions van comptar amb cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, bombers del parc químic sud, Mossos d'Esquadra, Policia Local i SEM. Una vegada que els bombers han controlat la situació i no han trobat cap ferit, han mesurat els índexos de toxicitat en l'aire, amb els barems dins de la normalitat.

Segons informacions de l'empresa, la sortida de gasos s'ha produït a causa d'una avaria a un bescanviador que ha provocat la emanació dels vapors del procés de producció cap a l'exterior, dirigint-los per la xemeneia. El núvol generat, de color ataronjat, s'ha desplaçat en sentit nord cap al barri tarragoní de Bonavista. A jutjar pel color i per les substàncies que es meneja en les instal·lacions afectades, es va considerar que el núvol estava format per vapors nitrosos. Per això, per si els gasos poguessin ser eventualment tòxics, Protecció Civil va posar en alerta de forma preventiva el PLASEQCAT.

A les 17.20 hores l'empresa ha comunicat que la situació estava controlada a la planta, on s'han activat en els primers moments les cortines d'aigua per abatre el núvol, i la fuita va ser aïllada. Posteriorment a través del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) Protecció Civil ha constatat que el núvol es dissipa, després d'haver rebut més de 90 trucades. El Sistema d'Emergències Mèdiques, però, confirmen no han hagut d'atendre a ningú.

Mesures de control

En aquests moments s'han retirat del lloc els operatius d'emergència tant de l'interior com de l'entorn de les instal·lacions afectades. Fins al lloc s'havien desplaçat 5 dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre elles el furgó de risc químic, també bombers d'empresa del parc químic sud de l'AEQT (Associació d'Empreses Químiques de Tarragona), efectius de la policia local i també de Mossos d'Esquadra.

Protecció Civil no ha hagut d'establir mesures d'emergència per a la població, tampoc el confinament, tot i la proximitat d'alguns barris i zones urbanes pels quals s'ha fet seguiment de les possibles afectacions. Si que s'ha establert la recomanació de no apropar-se a la zona i mesures de control dels accessos per part de les policies.

Per raons de seguretat, durant la nit s'alliberarà a l'atmosfera vapor que ha quedat encapsulat en el procés de fuita. Aquests vapors estan per sota dels nivells de toxicitat. Amb tot, si algun veí de la zona propera a la indústria o treballador d'empreses veïnes nota quelcom molest, irritatiu, etc, Protecció Civil de la Generalitat demana que truqui immediatament al telèfon d'emergències 112 i que n'informi, indicant la seva ubicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia