Osona/Ripollès

El Museu de Ripoll rep una col·lecció d’un centenar de vestits de danses catalanes

El folklorista Carles d’Abàsolo, deixeble de Joan Amades, cedeix material de gran valor etnològic.

Carles d’Abàsolo (Barcelona, 1940) és un enamorat del seu país, Catalunya, i de les seves tradicions, sobretot les danses. Això l’ha portat a tenir una col·lecció espectacular d’indumentària tradicional, que ara vol cedir al Museu Etnogràfic de Ripoll. El motiu? “Doncs que és l’únic museu autènticament etnogràfic i folklòric de Catalunya”, assegura amb contundència. Abàsolo és “deixeble directe” dels reconeguts folkloristes Aureli Capmany i Joan Amades, amb els quals va col·laborar assíduament al llarg de la seva vida.

A part de la vestimenta, Abàsolo també cedirà al Museu de Ripoll el seu arxiu etnogràfic i folklòric de dansa tradicional catalana, i que supera les 3.200 carpetes amb documents, a part de més de cent gravacions musicals i centenars de fotografies, opuscles, llibrets, partitures, fitxes i cartells, entre altres coses. Abàsolo diu que entre aquestes peces que cedeix n’hi ha que són de danses típiques del Ripollès, com el ball del Roser de Vallfogona, “on vaig participar en la seva recuperació”. Segons explica, tots aquests materials els ha anat recollint al llarg de més de cinquanta anys. “He voltat per tot Catalunya, i a base de moltes ganes i il·lusió he aconseguit tenir aquesta col·lecció”, explica. Moltes coses les hi han anat regalant durant tots aquests anys, però d’altres les ha comprat “i puc dir que m’he gastat molts diners al llarg de la meva vida”. Diu que un bon gruix de les coses que té són dels anys 50 i 60, “quan encara hi havia folklore i tradició oral, coses que ara ja han desaparegut”. Ara, i després d’haver-ho guardat molt de temps de manera particular, vol que aquesta col·lecció “sigui custodiada, conservada, exhibida i visitada” i que el seu ús efectiu potenciï la cultura en general i les tradicions catalanes, la dansa i el ball en particular. L’afició d’Abàsolo per les danses catalanes ve de lluny. De petit, i de la mà de la seva àvia, va formar part de l’Esbart Català de Dansaires, fundat per Aureli Capmany, i el va tenir de professor. També es va relacionar i ha col·laborat amb d’altres folkloristes com Felip Blasco i Josep Ventura. A partir d’aquí “sempre m’ha agradat molt el món de la dansa catalana” i ja de ben jove va començar a recollir i guardar material dels pobles que visitava o pels que s’interessava.

D’Abàsolo es va reunir amb l’alcalde de Ripoll i president del Patronat del Museu Etnogràfic, Jordi Munell, a l’Ajuntament i li va oferir formalment la cessió de la col·lecció. En les properes setmanes està previst que se signi el conveni d’aquesta important cessió pel museu.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell