Societat

Dol i dolor al Maresme i comarques gironines

Almenys nou gironins viatjaven a l'avió de Germanwings que es va estavellar als Alps francesos

Entre les víctimes hi ha dos veïns de Girona, tres d'Olot i la resta de passatgers vivien a Amer, Anglès, Banyoles i Porqueres

Municipis d'arreu de la demarcació tenen previst fer avui plens extraordinaris i actes en record de les víctimes

L'accident de l'Airbus de Germanwings va colpir especialment les comarques gironines, sobretot les del Pla de l'Estany i la Garrotxa, d'on eren o on treballaven una part important de les víctimes, i també el Maresme. Les mostres de suport a familiars i amics, sobretot a través de les xarxes socials, van ser constants al llarg del dia d'ahir i la consternació era total, sobretot quan es va anar sabent la identitat de les víctimes. A més, en molts casos es tracta de persones molt conegudes als seus àmbits i municipis.

Inoxpa (Banyoles)

Dues de les víctimes treballaven a l'empresa Inoxpa de Banyoles, dedicada, entre altres coses, a la fabricació de maquinària per a la indústria càrnia. Una, Lluïsa Romans, era la dona del màxim responsable d'aquesta empresa i viatjava amb una altra treballadora, l'olotina Mireia Serrat. A l'aeroport de Düsseldorf els esperava el marit de la primera, el conegut empresari Candi Granés. Havien de participar en una prestigiosa fira del sector alimentari. Mireia Serrat, llicenciada en ciències econòmiques, de 42 anys i mare d'una filla, era molt coneguda a Olot. Estava casada amb l'empresari Pere Bahí, vinculat a moltes entitats garrotxines, sobretot a la popular penya Aoapix.

Mimasa (Cornellà del Terri)

La tragèdia aèria ha estat especialment sentida al polígon industrial de Cornellà del Terri. El director general de Mimasa, Carles Milla, viatjava en l'avió accidentat. A part de ser un empresari conegut, tenia una forta vinculació al Club Natació Banyoles i al club de futbol local. Llicenciat en INEF, havia estat a la secció de rem i va ser dues vegades campió estatal. El club el recordarà a la revista de l'entitat i prepara un acte d'homenatge.

Tres víctimes d'una mateixa família de Mataró

El Maresme també ha estat una de les zones afectades per la tragèdia. A primera hora de la tarda es confirmava que entre les víctimes hi havia quatre treballadors de l'empresa Nutrisport, dedicada a la nutrició esportiva i situada al polígon industrial de les Escomes, a Argentona. Poc després se sabia que tres d'elles pertanyien a la mateixa família: es tractava del gerent de la firma, el seu fill i un nebot, veïns de Mataró. L'altra persona morta era l'encarregat de l'empresa. Tots quatre havien agafat el vol per assistir a la fira Anuga FoodTec 2015 de Colònia, una de les fires internacionals d'alimentació i begudes més importants del sector. Una cinquena víctima de l'accident de la comarca va ser confirmada hores més tard. Es tracta de Roser Morillo, responsable del departament comercial d'exportació de Talleres Ramón, una empresa de maquinària per a l'alimentació i l'envasat al buit creada el 1957 i amb seu a Vilassar de Dalt. Morillo, però, vivia a Premià de Mar. Els quatre ajuntaments afectats han mostrat les condolences als familiars de les víctimes. Mataró ha decretat tres dies de dol oficial i les banderes de l'ajuntament i de l'edifici de la Via Pública onejaran a mig pal. També s'han suspès els actes institucionals.

Dinox (Cornellà del Terri)

Al mateix polígon industrial de Cornellà del Terri, hi treballava un veí d'Amer, Àngel Muntaner, que també va ser una altra de les víctimes del vol de Germanwings. En concret, era treballador de l'empresa Dinox. L'accident va ser tema de conversa al Pla de l'Estany, especialment en indrets relacionats més directament amb les víctimes, com per exemple al bar restaurant Sport del polígon de Cornellà, on estaven consternats pel succés.

Plens a Banyoles i Olot

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, es va posar en contacte amb representants de les empreses on treballaven les víctimes per oferir-los tot el suport personal i institucional. No ho va poder fer directament amb els familiars. Sí que ho va fer l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, que va posar a disposició dels familiars i amics el suport que poguessin necessitar en aquests moments tan difícils. Els dos ajuntaments han convocat sessions extraordinàries dels respectius plens. El d'Olot, avui a les vuit del matí, i el de Banyoles, a dos quarts de dotze. A través d'un comunicat, han convocat una concentració al davant dels dos ajuntaments en record de les víctimes i en suport a les respectives famílies. Ahir, tots dos ajuntaments van fer pública la seva consternació pels fets. El de Banyoles ho va fer en nom de la junta de portaveus i el d'Olot, a través d'un comunicat oficial.

Consternació a ERC

L'agrupació local d'ERC a Olot i la comarcal de la Garrotxa es van manifestar consternats perquè la tragèdia va colpejar tres olotines. A ERC, els ha colpejat especialment, perquè una d'elles, Adriana Falguera, de 33 anys, era la dona de Lluís Juncà, el cap de gabinet del líder del partit, Oriol Junqueras, i, entre altres coses, havia format part de la llista de les eleccions municipals del 2011. Falguera treballava en una empresa del sector tèxtil. El líder d'ERC va rebre el condol del president Mas.

Responsables de BDF Natural Ingredients, Girona

Entre les víctimes mortals també hi ha dues treballadores, Sandra Arribas i Anna Sorribas, veïnes de Girona, de l'empresa especialitzada en la investigació, fabricació i comercialització d'ingredients i additius destinats al sector de l'alimentació. A Riudellots de la Selva tenen la planta de producció i al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), l'oficina comercial i un nou laboratori científic. L'Anna, de 36 anys, que té un fill, era d'Olot, va viure a Barcelona però va venir a residir a Girona. La Sandra, que està casada i té dos fills, vivia a Girona.

Enginyer de Girona

Entre els altres passatgers de l'avió estavellat hi ha l'enginyer de Girona Jordi Motjé, de 35 anys, que treballava en una empresa alemanya. És fill d'un conegut enginyer vinculat a l'Ajuntament de Girona que durant molts anys va ser responsable del parc de la Devesa.

Directiu de la Cellera de Ter

Dins la representació empresarial gironina que anava a l'Anuga FoodTec també hi havia un directiu de Jo-Bex-Man SL, de la Cellera de Ter. Aquest empresari, Josep Borrell, era veí d'Anglès.

Viatge anul·lat de directius de Metalquimia

Quatre treballadors de l'empresa Metalquimia de Girona, entre ells dos directius, nan anul·lat finalment el seu viatge previst a la fira de Colònia. El responsable de l'empresa havia canviat els bitllets que tenia perquè és president de la venerable congregació de la mare de Déu dels Dolors de Besalú i aquesta setmana tenien actes a realitzar. Però finalment, i davant les circumstàncies, es van reunir ahir i van decidir no assistir-hi.

“El més sentit condol”

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, en nom de tota la ciutat, va expressar ahir també en una nota “el més sentit condol” als familiars de les víctimes. Tant ell com la resta de l'equip de govern van suspendre tots els actes públics d'ahir a la tarda i la inauguració del pont del Ter, que s'havia de fer avui al matí. Les banderes de l'ajuntament, a la plaça del Vi, onegen a mig pal. El consistori ha convocat una concentració i un minut de silenci per avui a les dotze del migdia.

Aquesta informació ha estat elaborada per

M. Teresa Màrquez, Jordi Casas i Òscar Pinilla

5
dones i quatre homes, la majoria dels quals anaven a Colònia per assistir a la fira del sector alimentari Anuga FoodTec, van ser les víctimes gironines de l'accident


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segellat de juntes, canvi de vàlvules i rajoles per obrir la piscina de Vallparadís el 22 de juny

Terrassa

S’amplien els topalls d’ingressos per tenir la T-Blanca dels busos

Terrassa
mediterrani

Llibertat pels nou acusats a Grècia del naufragi del pesquer 'Adriana'

barcelona
economia

La moda del te i les infusions creix

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Es constitueix un nou Consell Assessor de Patrimoni Cultural

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Una forta pedragada afecta diversos punts del territori gironí

serinyà

Comencen a enderrocar l’edifici de l’antic prostíbul Vicente Ferrer

La Canonja
societat

Premià de Mar amplia el servei de vigilància i socorrisme a la nova platja

Premià de Mar

L’Ajuntament destinarà a neteja 435 milions d’euros els propers 10 anys

L’Hospitalet de Llobregat