Societat

Gastronomia

Els gastrònoms festegen la tòfona

Una àmplia representació de cuiners gironins van participar a una sortida per buscar aquest preuat fong ara que Girona Bons Fogons en celebra les jornades

Ha caigut un 40% la producció en els últims deu anys

Gastrònoms, cuiners i també tofonaires. Les Jornades de la Tòfona que organitza el col·lectiu Girona Bons Fogons van viure el seu punt àlgid amb una trobada de cuiners a Ca l'Ignasi, de Cantonigròs, a Osona, un territori amb gran tradició tofonaire i anant a l'origen d'aquest producte. Els convidats –membres de Girona Bons Fogons, Osona Cuina i Cuina de l'Empordanet– van poder descobrir tots els detalls d'aquest preuat fong amb una sortida pel bosc acompanyats per Josep Maria Carol, president de l'Associació de Tofonaires d'Osona. Una bona oportunitat per prendre consciència de la desaparició de tofoneres durant els darrers temps, cosa que ha provocat que, en els últims 10 anys, s'hagin recaptat un 40% menys de tòfones. Les principals causessón els senglars, els purins i la caça furtiva. El tofonaire, a més, ajudat per la seva gossa, la Naika, va poder mostrar en directe com és la recerca d'aquest aliment i va debatre amb els cuiners sobre tots els detalls que l'envolten. Una escudella i carn d'olla va posar el colofó a la diada. Aquest acte s'emmarca dins de les Jornades de la Tòfona, que s'allargaran fins a final de mes als nou restaurants que pertanyen a Girona Bons Fogons. Entre els presents hi havia en Cisco (Fonda Xesc de Gombrèn), Jordi Ribas (El Sol Blanc de Pals), Pere Vehí de (La Xicra de Palafugell), Martí Sabrià (gerent de la Cuina de l'Empordanet), Pep Palau (director del Fòrum Gastronòmic), Jimena Apéllaiz (de La Riera a Sant Martí Vell), Iolanda Bustos (La Calèndula de Girona) i Toni Vallory (president de Girona Bons Fogons).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró