Osona/Ripollès

El Lluçanès podria fer la consulta el 27S i el Moianès, abans de les eleccions municipals

Els que lideren els processos estan decebuts.

Passa el temps i ni el Moianès ni el Lluçanès saben quan podran convertir-se en comarca. Fa uns dies semblava que el Moianès estava a un pam de tancar el procés, però de cop i volta tot s’ha tornat a refredar. Després de tantes giragonses, els ànims dels qui lideren els dos processos sembla que són baixos, però tot i això no es volen rendir. A la vista hi ha dues dates per fer el procés participatiu que els demanen des de Governació: el 27 de setembre pel Lluçanès i el 30 de març pel Moianès. Val a dir, però, que cap de les dues no desperta massa il·lusió perquè temen que sigui fum.

A principis de gener, Governació va fixar pel Moianès l’1 de febrer com a data per portar a terme el procés participatiu entre els seus habitants. Era evident que no hi havia prou temps per organitzar la consulta amb cara i ulls. La darrera novetat que ha avançat el Departament de Governació és que el Moianès hauria de fer el procés participatiu abans del 30 de març. És una proposta dels grups parlamentaris sorgida arran de l’aprovació que es va fer a finals de la setmana passada dels pressupostos de Governació. Els partits es comprometen a votar la llei per a la creació de la comarca, abans de les eleccions municipals del 24 de maig, per la via de la lectura única. Això sí, ho faran un cop s’hagi celebrat la consulta i només si hi ha un suport unànime de tota la comarca. En aquest sentit, des de Governació expliquen que “en cas que un sol municipi digui que no vol esdevenir comarca, caldrà engegar tot el procés de nou, excloent aquell poble”. Respecte a aquesta nova proposta, l’alcalde de Collsuspina, Oriol Batlló, es mostra dolgut perquè “encara no se’ns ha informat de forma oficial ni tenim resposta a la contraproposta. Tot ho hem conegut per la premsa”. El batlle assegura que això és una mostra més que “al govern no li interessa que siguem comarca”.

Pel que fa al Lluçanès, després d’un temps de silenci, ha reactivat el procés. Arran de reunir-se amb el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals del Departament de Governació, Marc Prat, s’ha insinuat el 27 de setembre com a data per fer la consulta. Des de Governació asseguren que “no hi ha cap problema perquè es faci el mateix dia. És una decisió dels alcaldes. Nosaltres només assessorem”. I és això que es diu des del departament, “només assessorem”, el que ha decebut l’alcaldessa de Lluçà i portaveu de la plataforma El Lluçanès és Comarca, Eva Boixadé, que assegura que “teníem entès que Governació ens pautaria i organitzaria el procés participatiu. La nostra sorpresa ha estat que ho hem de preparar tot els alcaldes”. El proper pas del Lluçanès serà definir amb Governació la data de la consulta i tots els aspectes que comporta.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre