Societat

Interior admet errors en la gestió de la neu

Espadaler reunirà avui tot el departament per analitzar l'actuació durant l'episodi de neu

Acusa el govern espanyol de reaccionar tard en vies de la seva titularitat

Les seqüeles del temporal de neu que dimecres va emblanquinar el país van ser ahir més polítiques que reals. Tot i que encara hi va haver afectacions en vies secundàries –sobretot pel gel– i escoles que, com les de Prades, no van obrir, es va desactivar la fase d'alerta del pla Neucat i les principals incidències viàries es van donar pel fort vent. I si es va continuar parlant de neu va ser per analitzar què va fallar i qui ha d'assumir la responsabilitat de col·lapses com ara els viscuts al túnel del Bruc.

“Segurament no s'ha fet tot prou bé, però tampoc s'ha fet tot malament”, admetia ahir el titular del Departament d'Interior, Ramon Espadaler, als passadissos del Parlament. El conseller està disposat a assumir les responsabilitats que facin falta i a comparèixer per donar les explicacions pertinents sobre el dispositiu desplegat, tal com ahir mateix li reclamaven des d'IC-V, però tampoc està disposat a admetre “descoordinació” entre conselleries i, tot i ironitzar que “a pilota passada seria capaç de prendre decisions perfectes”, el màxim responsable del departament defensava que es van prendre decisions “adequades” en funció de la informació que es tenia.

Assumida la part de culpa corresponent i després d'anunciar que avui a la tarda es reunirà amb diferents responsables del departament per fer una anàlisis “serena” i “critica” del que va passar, Espadaler no es va estar de sumar-se a les crítiques que feia una estona ja havia fet el seu homòleg al Departament de Territori, Santi Vila, contra el Ministeri de Foment i la “tardança” a l'hora d'enviar llevaneus a les carreteres i autopistes que estan sota la seva tutela. Les vies que es van veure més “severament afectades” i que van causar “col·lapse” són de titularitat estatal, recordava Espadaler, després d'avisar que també demanarà explicacions. En conseller Santi Vila obria foc en la mateixa direcció des dels micròfons de RAC 1, acusant el govern del PP de “falta de reflexos” i de no tenir dispositius a punt per poder donar “una resposta ràpida” i evitar escenes com les de l'A-2.

Des de Madrid va ser el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, qui va parlar, i sense donar gaires explicacions es va oferir a “cooperar” per gestionar l'episodi de nevades i va recordar que el govern català hauria pogut reclamar l'ajuda de la unitat militar d'emergències i de la direcció general de Protecció Civil, com han fet altres comunitats.

A través d'un comunicat, el Sindicat de Mossos d'Esquadra, el Sindicat de Policies de Catalunya i el Col·lectiu Autònom de Treballadors també van criticar que en previsió de la nevada no s'activés “cap dispositiu especial” i que no hi havia previsió ni de més agents ni de més vehicles que els que treballen un dia normal.

LES FRASES

Segurament no s'ha fet tot prou bé, però tampoc s'ha fet tot malament
Ramon Espadaler
CONSELLER D'INTERIOR

Carreteres gelades i transport escolar anul·lat

L'escola de Prades, al Baix Camp, va ser l'única que ahir va continuar tancada a causa de l'acumulació de neu al municipi, però tot i així, a banda d'aquests 50 alumnes, van ser més els escolars que es van quedar sense classe perquè s'havien suspès 14 línies de transport escolar a les comarques de Tarragona i Lleida, sobretot per les plaques de gel acumulades en vies secundàries, com ara la C-14 a la Conca, on uns 50 alumnes tampoc van anar a escola, o vies del Priorat i la Terra Alta, on s'havia de circular amb cadenes. A les comarques de Lleida, a l'Urgell es van suspendre les rutes de Vallbona de les Monges i la d'Omells de Na Gaia, cosa que va afectar 60 nens, i una part de la ruta Rocallaura-Vallbona-Tàrrega, amb 29 nens afectats. A les Garrigues els autocars no van poder arribar a pobles com ara Fulleda, la Pobla de Cérvoles i Tarrés, i es va suspendre la línia de la Bisbal de Falset-Margalef-la Granadella, amb 30 nens afectats.

Al Pirineu, tot i que no va resultar afectat per la nevades de dimecres, encara hi ha afectacions viàries per la neu acumulada els dies anteriors i perill d'allaus. Encara no es pot passar pel port de la Bonaigua i en algunes carreteres secundàries són necessàries les cadenes. A les comarques de Barcelona, segons Protecció Civil, ahir a la tarda continuaven tallades la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i el coll de Pal, la BV-4031 cap a Castellar de N'Hug i la C-241 a Sant Martí de Tous.

D.M./M.R.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona