Societat

El blanc s'aferra al Camp i l'Ebre

Els principals gruixos van ser al Priorat, la Conca de Barberà i punts de l'Alt Camp

Gairebé dos mil alumnes es van quedar sense classes

Les comarques del Priorat, la Conca de Barberà i l'Alt Camp són de les que han acumulat els gruixos més importants de neu d'arreu del país i això va comportar que durant el dia d'ahir s'alterés la quotidianitat de molts pobles petits, que van quedar aïllats. Tot i que des de primera hora de la matinada 19 equips llevaneus van treballar intensament en xarxes principals i secundàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, no es van poder evitar les incidències i es van suspendre moltes rutes de transport escolar i d'aquí que una de les principals conseqüències de la neu fos la suspensió de classes i el tancament de centres, que va afectar un total de 1.102 alumnes del Camp de Tarragona i 700 de les Terres de l'Ebre.

Al Priorat, on es va acumular més d'un pam de neu, es van haver de suspendre des de primera hora del matí les 13 rutes escolars que hi ha, deixant fins a 400 nens i nenes sense classe, i la N-420, la carretera que passa per la capital i la més transitada de la comarca, es va haver de tallar a causa d'un accident a l'altura de Pradell de la Teixeta per culpa de la neu, amb un tràiler i tres vehicles implicats, segons va informar l'ACN.

A les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà, en concret, la neu va fer aparició a primera hora de la nit, si bé la precipitació més intensa va ser al matí. Això va permetre establir determinades previsions, com ara suprimir el transport escolar a la Conca i suspendre les classes en diversos centres.

Els principals maldecaps els va provocar la xarxa viària. A dos quarts de vuit del matí va quedar tallat el coll de Lilla, que connecta Valls i Montblanc, i en altres eixos importants com ara la C-14 a Alcover i el coll de Santa Cristina també es van produir restriccions i s'hi van requerir llevaneus. Moltes altres secundàries també es van veure afectades a Passanant i Belltall, la Riba i Farena, així com la carretera de Montblanc a Rojals. De fet, hores després de la nevada, el gel, més que la neu, afectava la circulació de carreteres com ara la T-221 a Santa Coloma de Queralt, la T-233 a Sarral, la TV-7041 entre Alcover i Prades, la TV-7044 a la Riba, la TV-7044 entre Mont-ral i Vilaverd i la T-224 a Llorac.

La neu va deixar gruixos de certa consideració, principalment a les zones més elevades de les dues comarques. Destaquen els 40 centímetres que es van acumular a Montagut, al terme municipal de Querol, i els 36 del Pla de Manlleu, al terme municipal d'Aiguamúrcia. Altres registres van superar els 30 centímetres, com a Santa Coloma de Queralt i les Piles, o els 20 centímetres, a l'Espluga de Francolí i Rocafort de Queralt.

On no és tan habitual veure neu és en alguns municipis del Baix Penedès. El Vendrell va quedar enfarinat i, tot i que no va agafar, es va veure caure algun floc de neu a primera hora del matí a primera línia de mar, al barri marítim de Coma-ruga. On sí que van ser importants els gruixos va ser a municipis de l'interior de la comarca, a tocar de la serra del Montmell, i d'altres limítrofs amb l'Alt Penedès, com el cas de l'Arboç. De fet, la comarca –per on passen eixos viaris importants com ara l'AP-7 i
l'AP-2– es va convertir en certa manera en frontera de talls viaris importants, com a l'AP-7, des de Martorell fins al mateix Vendrell durant tot el matí, i a
l'AP-2, tallada des de Soses fins a la Bisbal del Penedès durant més de cinc hores.

Al Tarragonès, en canvi, no hi va haver cap incidència a causa de la neu però les baixes temperatures i el fred sí que van fer necessari activar a Tarragona ciutat el programa Iglú, que durant la matinada de dimarts a dimecres va atendre 18 persones i que es preveia repetir la passada nit.

Neu al sud del país

El temporal de neu va despertar amb imatges de postal la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, les dues comarques ebrenques on més gruix de neu es va acumular (al Baix Ebre i el Montsià només va nevar a les cotes més elevades, com el coll de l'Alba o la serra del Montsià). Prop de set-cents escolars van quedar-se ahir sense classe, per la dificultat a accedir al centre o bé perquè van ser els professors els qui no hi van poder arribar. “Hem decidit suspendre el transport escolar a primera hora per precaució, a més molts professors són de fora i no podien arribar-hi per problemes a les carreteres. Amb tot, tant l'institut com l'escola de Gandesa han estat oberts”, va explicar l'alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz. Concretament la ruta de transport escolar suspesa a la Terra Alta dóna servei a un total de 233 alumnes de secundària. L'institut escola de Batea va tancar les portes per falta d'alumnes, igual que va fer l'escola de la Pobla de Massaluca (que té 13 alumnes) i la de Prat de Comte (5 alumnes). En el cas de la Ribera d'Ebre, van ser 300 els alumnes afectats, els quals no van poder desplaçar-se als instituts de Móra d'Ebre i Flix. També es va suspendre el transport al centre d'educació especial Jeroni Moragas de Móra d'Ebre. Tot i que les escoles de Vinebre i la Torre de l'Espanyol, amb una quarantena d'alumnes cadascuna, van tancar a primera hora del matí, al migdia van reobrir amb normalitat. En el cas del Baix Ebre, l'afectació va ser molt menor i només els alumnes d'Alfara de Carles i Paüls no van poder desplaçar-se a Roquetes; la trentena d'alumnes de Rasquera que van al Perelló tampoc ho van poder fer.

Al marge del transport escolar, la neu va dificultar la mobilitat per la xarxa viària de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Alguns camions van quedar entravessats a la C-43, a Gandesa, on al matí era necessari circular amb cadenes. També van treballar les màquines a la T-330 de Prat de Comte a Horta de Sant Joan i Arnes. I un altre punt de conflicte a les carreteres ebrenques va ser l'eix de l'Ebre (C-12) a Flix.

Text elaborat per M.L. MORESO, J.LL. ERAS i M. RIBÉ

LES XIFRES

19
vehicles
van treballar per intentar restablir la circulació a les carreteres de la demarcació.
1.802
alumnes
es van quedar sense anar a l'escola en diferents municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC