Societat

Jutgen dos caps de la Guàrdia Civil per falsejar un atestat

El sergent i el capità neguen que amaguessin al jutge que els 51 quilos de cocaïna eren guix i sucre

Van pesar els paquets en una farmàcia

La seva actuació va destapar el cas Macedonia, de corrupció policial

L'Audiència de Barcelona ha començat a jutjar avui dos cap de la unitat ECO Catalunya de la Guardia Civil, acusats de falsejar un atestat en el qual s'indica que s'havia detingut un sospitós amb 29 paquets que contenien uns 51 quilos de cocaïna, quan sabien, després d'haver fet un narcotest, que gairebé no hi havia droga. Les analítiques de l'Institut de Toxicologia posteriors van donar només un quilo de cocaïna i la resta era guix i sucre. La fiscal sol·licita, inicialment, que siguin condemnats a pagar una multa de 1.680 euros i a sis mesos d'inhabilitació per un delicte de falsedat de document públic comés per imprudència greu.

Aquesta actuació, el maig de 2009, va destapar el cas Macedonia, de suposada corrupció en la Guàrdia Civil, la Polícia Nacional i els Mossos d'Esquadra, instruïda pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre. La instrucció està aturada a l'espera que es resolgui un recurs pendent fa més de mig any a l'Audiència de Barcelona.

A mig judici, i davant l'aparició de força noms de càrrecs policials, el mateix magistrat president de la secció sisena, Eduardo Navarro ha manifesta: “Creiem que aquest cas és la punta de l'iceberg.” El sergent Raúl Junco i el tinent i actual capità Francisco Pastor de la Morena han declarat que el 28 de maig de 2009 van detenir a Barcelona Juan Miguel Bono amb una maleta amb suposats paquets de droga dins del maleter d'un cotxe al carrer Treball, després de ser alertats per un cap d'informació de la Guàrdia Urbana. Han admès que van anar a una farmàcia de Sant Andreu de la Barca i van pesar en la bàscula de nadons, i posant monedes, els paquets, i al despatx del tinent van fer les proves, usant reactius químics (el narcotest), els quals no eren definitius i per això, van posar “suposada” en el seu informe sobre els resultats que semblava cocaïna, amfetamina, etc. D'això però, no van informar al jutge Aguirre. I no obstant això, dos dies després, la Guàrdia Civil feia una nota de premsa que assegurava que havien detingut un sospitós amb 51 quilos de cocaïna, segons ha insistit estranyat el magistrat Navarro.

El mateix dissabte de la detenció de Bono, el narcotraficant i confident policial Manuel Gutiérrez Carbajo va alertar un agent de la Guàrdia Civil que en els paquets no hi havia pas droga i que era una “trampa” contra ell. En el judici, aquest agent ha ratificat que va explicar-li al comandant Daniel Baena, el qual després també ha admès que no va alertar als dos acusats fins una setmana després, un cop entregat l'atestat al magistrat. Baena —a preguntes de Xavier Melero, advocat del capità— també ha reconegut que va parlar d'aquest afer i va enviar-li un mail al fiscal antidroga Gerardo Cavero, i que tots dos van deduir que “era una guerra de confidents”, però que no ho van comunicar al jutge.

Després d'unes investigacions dels Mossos, el jutge Aguirre va derivar el cas a Afers Inters de la Guàrdia Civil. Dos instructors han ratificat que, després de vuit mesos d'investigació, els dos acusats no van amagar la droga per endur-se-la sinó que van fer un “atestat negligent i per error ” en no incloure tota la informació que tenien. Les defenses han sostingut que els agents no tenien l'obligació de posar el resultat del narcotest perquè no ho obliga el manual de la policia judicial. Demà continua el judici, amb més declaracions i les pericials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

A Sitges hi ha 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona