des de les escales

Senyora pirotècnica

La tronada de la Crida de Santa Tecla 2009 és la primera que haurà estat disparada al llarg de la història per una empresa comandada per una senyora pirotècnica. Es tracta de Reyes Martí, que forma part d'una família de les comarques castellonenques que el 1868 fundà una fàbrica al poble de les Alqueries. L'indret té el seu origen en les alqueries musulmanes de Bellaguarda, Bonastre i Bonretorn. I en àrab, alqueria (al-garya) significa ‘el poblet xicotet'. Martí SL, potser per aquests orígens xicotets, segueix sent una empresa familiar, fidel al sistema de relleu generacional de la pirotècnia valenciana que ha donat fruits enormes en l'art de fer coets en nissagues com ara els Caballer, Brunchú i Úbeda. De fet, Martí té en el seu fill un dels actius més importants de l'empresa, ja que domina amb coneixement de causa el món informàtic, tan essencial en les disparades actuals.

L'any 1983 Martí dissenyava els focs d'una de les companyies teatrals més importants, no sols dels Països Catalans, sinó també de les arts de carrer en l'àmbit mundial: Xarxa Teatre. Aquell espectacle ha donat la volta al món –posteriorment amb altres pirotècnies–. El 2001, per un atzar de la vida, Martí disparà la mascletada a la plaça de l'Ajuntament de València en el marc de les falles. Una dona tornava a aquest escenari mític, després de més de trenta anys que havia deixat de disparar-hi Josefina Caballer, la mare de Miguel Zamorano Caballer.

El seu èxit en el concurs de focs artificials –quan amb Paco Cruz i Jaume Ollé la vam triar, ja ens va dir que venia a guanyar– ha permès que sigui la seva empresa la que faci la primera tronada «femenina». Una tronada que enguany compleix el 25è aniversari de la recuperació, fet que fou possible gràcies a Miguel Zamorano. Sens dubte, Miguel, traspassat recentment, va ser una de les persones que més va fer perquè la festa tarragonina tingués novament un paisatge pirotècnic de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes