Societat

Danys per un milió d'euros a Terrassa per la ventada

La primera valoració provisional inclou destrosses en mobiliari urbà i els 1.000 arbres caiguts, només en la trama urbana

La Generalitat assegura que estudia ajudes, però no en concreta cap

L'Ajuntament de Terrassa ha elaborat una primera estimació dels danys que va provocar la ventada, una primera valoració que ja supera el milió d'euros i que inclou les destrosses en mobiliari urbà i un miler d'arbres caiguts, només en la trama urbana. Aquesta és la xifra que consta en un primer informe d'urgència que el govern local va lliurar ahir al delegat del govern de la Generalitat a les comarques de Barcelona, Fernando Brea, que va visitar les zones més afectades de la ciutat. Fonts municipals, però, van assegurar que l'estimació quedarà “curta en pocs dies”.

Brea, després de felicitar els serveis municipals “per la seva actuació el dia dels fets i la recuperació de la normalitat”, va assegurar que elevarà un informe al govern català per decidir quin tipus d'actuació “transversal” s'ha de dur a terme. El delegat no va concretar, però, cap de les possibles ajudes més enllà de posar com a exemple que “el bosc ha d'estar net per evitar problemes quan arribi la temporada d'incendis forestals”. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va concretar que l'informe final ha d'estar llest la setmana vinent i va afirmar: “Hi insistirem per aconseguir les ajudes.”

Després de revisar, sobre el terreny, els estralls que ha provocat la ventada a la cocapital del Vallès, Ballart va explicar que “el vent va tombar un miler d'arbres a la trama urbana, sense comptar els dels boscos, que estan molt malament”. El càlcul municipal considera que cada arbre té un valor de 450 euros i n'imputa a aquesta partida, doncs, 450.000, però “no té en compte el valor patrimonial dels arbres centenaris, que elevaria molt aquesta xifra”. Pel que fa al bosc, tant Terrassa com Sabadell recomanen no anar-hi aquest cap de setmana.

L'alcalde també va explicar que el decret d'emergència signat per permetre el reforç dels serveis municipals ha suposat ja la contractació, a través de diferents empreses, de 28 persones, que se sumen a les 140 pròpies que són al carrer des del mateix dimarts. A més, va assenyalar que el punt d'informació habilitat ja ha rebut una cinquantena de consultes i que el 010 ha rebut unes 3.500 trucades de persones que demanen assessorament, sobretot per afrontar les reclamacions a les empreses asseguradores.

Investiguen el mur

Ballart va explicar també que l'Ajuntament ha requerit a la propietària del mur que va caure i va provocar dues víctimes mortals un projecte tècnic i que el refaci completament. A més, s'ha obert un expedient administratiu que ha de determinar per què va caure. Tot i això, el mateix dimarts, tant l'Ajuntament com la Generalitat ja van dir que tot semblava indicar que el mur estava ben fet.

LES XIFRES

450
euros
és el cost de cada arbre, sense tenir en compte el patrimonial en el cas dels exemplars centenaris.
3.500
trucades
ha rebut el 010 de ciutadans que pregunten per les gestions relacionades amb les asseguradores.

Endesa invertirà 3,3 milions a refer 60 km de cables

Endesa ja ha calculat els
danys de la ventada. Concretament, hi ha hagut desperfectes a 688 suports i 11 centres de transformació, i haurà d'invertir 3,3 milions a refer 60 quilòmetres de cables.

Cementiri tancat, amb destrosses en 28 panteons i 8 blocs de nínxols

Tot i que els enterraments no s'han interromput en cap moment, el cementiri continua tancat a causa dels greus danys causats per la ventada de dimarts. En la primera anàlisi municipal, que encara no inclou cap valoració econòmica, s'han detectat destrosses de diferent magnitud en 28 panteons, vuit blocs de nínxols i sis cineraris piramidals. A més, el vent va tombar part del mur perimetral i 110 arbres, la majoria centenaris de gran altura.

Per què centenars de nens eren al carrer a quarts d'una del migdia?

Entre dos quarts d'una i les dues del migdia, centenars de nens van sortir de les escoles i instituts, tot i que era el moment de més intensitat de vent, en què els arbres queien i objectes de tota mena volaven. Alguns pares han expressat les seves queixes per aquest motiu a les xarxes socials. Ahir, el delegat del govern va recordar que s'havia donat una ordre de confinament, tot i que va reconèixer que no sabia a quina hora havia arribat a les escoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs
societat

Primer atac d’os aquesta primavera a un ramat d’ovelles i cabres a la Val d’Aran

Naut Aran
societat

L’acampada de la UB en suport a Palestina posarà fi a la protesta demà

Barcelona
tribunals

La noia que va perdre un ull per un projectil de foam recorre l’arxiu

barcelona

L’hospital implementa la micropigmentació de l’arèola i del mugró

palamós