Prades enceta la campanya de la patata amb una festa popular

Un bon nombre de públic es va acostar a les parades que promocionaven el producte

La campanya de la patata de Prades va començar ahir. El municipi va acollir la festa de la patata, una celebració que va aplegar un bon nombre de públic. A les parades instal·lades a la plaça Major de Prades, s'hi podien trobar tot tipus de productes, en bona part provinents de les cooperatives del rodal.

Des de formatge o embotits, a vi i oli, passant per la ceràmica i la bijuteria, tots aquests productes es podien comprar ahir a la plaça Major de Prades. Totes les parades de comestibles eren d'alguna cooperativa del Baix Camp o de comarques properes com el Priorat. La Denominació d'Origen Qualificada Priorat (DOQP) també va instal·lar una parada, de la mateixa manera que diversos comerciants de ceràmica o bijuteria.

Evidentment, també hi havia patates, tot i que la collita tot just s'ha acabat ara i el producte no es podrà trobar als comerços fins d'aquí a uns dies. La Cooperativa de Prades disposava d'una parada on venien patates de Prades, una espècie específica del tubercle que l'any 2002 va rebre l'etiqueta d'Indicació Geogràfica Protegida. Tot i que ahir al matí semblava que podia ploure, el públic que passejava per la plaça Major de Prades era força nombrós. La majoria d'assistents es van dirigir, abans de tombar per les paradetes, a l'esmorzar popular.

Esmorzar popular

La festa celebrada ahir va ser la primera on el tiquet de l'esmorzar s'havia de pagar. El preu popular de dos euros es va establir per evitar alguns abusos d'anys anteriors. Tot i això, la cua per recollir la llesca de pa, la llonganissa, l'arengada, el raïm i la patata de Prades a la brasa, era força llarga. Després d'esmorzar les parades es van anar omplint de gent xafardejant els productes que s'hi oferien.

La gerent de la Cooperativa, Imma Sahun, explicava que la festa d'ahir servia de «presentació» de la patata d'enguany. La patata de Prades és un producte específic d'aquest municipi del Baix Camp, i hi té força tradició. Pel que fa a la celebració, Sahun explicava que també comença a tenir una trajectòria considerable i que la seva intenció és que es mantingui. «Fa més de vint anys que celebrem la festa i tenim ganes d'anar-la mantenint».

La diada es va acabar al migdia, quan van començar els concursos de truites de patates, de guisats amb patata i altres plats que, un cop acabat el concurs i lliurats els premis, van servir per oferir un dinar popular als assistents que s'haguessin quedat fins el migdia.

Sahun també va fer èmfasi en el fet que els paradistes que ahir es van aplegar a Prades representaven les cooperatives locals dels voltants i els productes que s'elaboren al Baix Camp i les comarques veïnes com el Priorat. Sahun també va destacar la gran afluència de públic que, tot i la temperatura baixa i el cel ennuvolat, es va acostar a Prades a gaudir de la festa, esmorzar i tombar per les parades. A les onze del matí ja es podia veure, segons Sahun i algun paradista, que l'afluència de públic era superior a la d'anys anteriors.

La patata de Prades és una espècie específica d'aquest tubercle que es cultiva a Prades, Capafons, Arbolí i la Febró. L'altitud i la composició de les terres on es cultiva fa que aquest tipus de patata, es caracteritzi pel seu color blanc a l'interior i groguenc a la pell, i tingui el doble de midó que la resta d'espècies de patata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.