Osona/Ripollès

De Vallfogona al Paral·lel

Le Croupier representa un espectacle a El Molino basat en la figura d’Esperança Dinamita, una ‘misteriosa’ vedet de Vallfogona.

“Ei! Es veu que a Vallfogona teníem una cabaretista molt famosa”. L’alcaldessa de Vallfogona, Carme Freixa, explica que aquesta frase l’ha sentit d’un munt de veïns del poble quan es van assabentar que a El Molino de Barcelona hi feien un espectacle sobre una vedet –segons diuen, molt coneguda durant el primer quart del segle XX– que tenia el nom artístic d’Esperança Dinamita i era nascuda a Vallfogona. Fins i tot Freixa va participar en el documental que s’emet just abans de l’espectacle parlant de la vedet. Els veïns de Vallfogona, però, diuen que no la coneixien, ni a ella ni a la seva família. Qui en vulgui esbrinar més coses que s’hi afanyi, perquè aquest diumenge Le Croupier fa la darrera funció a El Molino de Barcelona.

Esperança Dinamita va néixer a Vallfogona l’any 1881 i va triomfar al Paral·lel en el primer terç del segle passat. La seva fama, però, va ser efímera i va acabar a París, on se li va perdre la pista. Aquest personatge, que segons explica el documental que dóna pas a l’espectacle va enamorar bojament personalitats tan dispars com Walt Disney i Francisco Franco i es rumoreja que va morir al Titanic, serveix a Le Croupier per repassar els grans èxits que sonaven als escenaris del Paral·lel fa un segle, i que han estat recuperats per Xavier Albertí. La banda musical, encapçalada per Carles Cors, i amb les actrius Mont Plans i Aina Sánchez i la vedet Merche Mar, interpreten una catorzena de temes com El papisot, La vaselina, La pulga o L’exregidor.

Cors es mostrava molt content per la rebuda que ha tingut l’espectacle de la misteriosa vedet de Vallfogona: “Estem sorpresos per la bona rebuda que ha tingut. El que havia de ser un concert de cuplets ha acabat sent un espectacle músico-teatral. Cors avançava que l’any que ve “tornarem a fer temporada a Barcelona” i que “si tot va bé” també faran una gira per tot Catalunya, i no amaga que els agradaria passar pel Ripollès. Potser això ajudaria els veïns de Vallfogona a fer memòria i entendre qui va ser Esperança Dinamita. Una altra pista: el seu nom real era Consol Garcia Colomer.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Gael Rodríguez
Alcalde de Portbou per Sumem x Portbou (PSC)

“Podem dir que finalment Portbou té projecte”

Portbou

La regla, el tabú menstrual

Barcelona
educació

Torna la lluita al carrer i a l’aula

Barcelona
La crònica

Mutilats inesquinçables

MEDI AMBIENT

El Maresme farà el projecte per reomplir l’aqüífer de la Tordera

Mataró
SALUT

El programa per a la prevenció i l’abordatge de l’obesitat infantil es posa en marxa a 35 municipis

BARCELONA

La malaltia que callen

Barcelona
SOCIETAT

En Joan, en Musa i les cosidores, un exemple de la diversitat de Salt

salt

L’AMB impulsa un servei metropolità de moto elèctrica compartida

Barcelona