Societat

Urbans, a sou dels prostíbuls

Així són anomenats els quatre agents de Barcelona, que cobraven 3.800 euros al mes dels locals Fuego i Night Beach

Un cap policial informa de la seva amistat amb un dels empresaris imputats per estafa

“Hi ha contactes en l'àmbit policial amb favors continuats”

“Són diferents els indicis que el grup de quatre guàrdies urbans coneguts com pepitos reben mensualment 3.800 euros de Carlos Caballero, així com favors de naturalesa sexual de les prostitutes.” Aquesta és una de les afirmacions de la titular del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona, Míriam de Rosa, a partir d'escoltes telefòniques i seguiments als implicats en la trama de prostíbuls de Barcelona, investigada des del gener per estafa i blanqueig de capitals i desarticulada a finals de setembre.

En el sumari de la investigació –del qual s'acaba d'aixecar el secret i al qual ha tingut accés El Punt Avui— es reprodueixen converses i SMS dels empresaris i els urbans, que els alerten d'inspeccions policials als seus locals o els ajuden en els tràmits. Els empresaris també són acusats d'estafar clients dels bordells, la majoria estrangers, als quals drogaven amb la beguda i després cobraven serveis de més amb la seva targeta de crèdit.

Els principals imputats pels delictes d'estafa, suborn, tràfic d'influències i revelació de secrets, que van estar en presó provisional, són els empresaris Carlos Caballero –amo del polèmic i desaparegut Bailèn 22– i Juan Enrique Balcells. Els seus clubs de striptease Fuego i Night Beach Club han estat tancats, i a més s'han fet registres en pisos on s'exercia la prostitució. Pel que fa als agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, anomenats pels empresaris pepitos, o primos, són Oriol Dealbert, Miguel Sánchez, el caporal Enrique Fosalba i Jaime Martínez. Precisament, en la resolució d'empresonament, la magistrada detalla que el dia de la seva detenció Sánchez duia un sobre de Pachá Sitges, empresa vinculada a Caballero, amb la inscripció “pepis” feta amb bolígraf i 1.000 euros al seu interior, quan feia poc que el mateix Caballero havia pujat al seu cotxe policial, on era amb l'agent Dealbert. “El senyor Sánchez va donar una explicació incoherent del motiu pel qual duia el sobre”, afirma la jutgessa.

Tots els cossos policials

En la resolució, la magistrada manifesta que “també hi ha indicis que Arturo R. (un relacions públiques no imputat) manté un cercle de contactes en l'àmbit policial que, a través de la prestació de favors continuats, són aprofitats per ell per aconseguir tractes de favor per a tercers, com per a Carlos Caballero”. Per això, també van ser investigats un grup d'alts càrrecs policials, que els empresaris anomenen policemen (ja que tenen més rang que els urbans). Són un comissari de la Policía Nacional, dos caps de la Guàrdia Urbana i germans, un inspector i intendent, i altres dos germans, un d'ells intendent dels Mossos i l'altre, comandant en cap de la unitat fiscal i aeroportuària del Prat de Llobregat.

Precisament, en el sumari consta una carta d'un d'ells, l'intendent dels Mossos Antoni Verger, cap de la comissaria general d'investigació criminal, dirigida a la jutgessa, en què la informa que té relació amb Caballero, després de saber pel seu càrrec que el primer era investigat, fet que també va comunicar als seus superiors. En la carta, del 27 de juny passat, Verger afirma: “Al senyor Caballero el conec des de fa un any, i des de fa uns mesos ha assistit a alguns sopars que organitzem des de fa anys diferents comandaments del cos de Mossos, Cos Nacional de Policia, Guàrdia Civil i Guàrdia Urbana”. També hi afegeix: “Caballero també va assistir a un viatge que vàrem organitzar alguns comandaments policials a Madrid el 23 de març de 2014 per veure el partit R. Madrid - FC Barcelona.”

En aquest sentit, els investigadors dels Mossos conclouen en un informe que “les conductes dels alts funcionaris deixarien dubtes sobre l'ètica i la professionalitat en el desenvolupament diari de la seva tasca professional, que s'han de sumar a les conductes d'afavoriment i tracte preferent detectades”. Faciliten informació sobre inspeccions a locals o agiliten tràmits de permisos, com ara el de la grua, a canvi d'un tracte VIP i invitacions a copes i sopars. Per ara, cap d'aquests alts càrrecs ha estat imputat.

LES FRASES

Vaig parlar amb pepitos, i intentaran mitigar acta tema mossos recurs o multa
Carlos Caballero
SMS empresari imputat a un altre
Conec el senyor Caballero i ha assistit a sopars que fem els comandaments policials
Antoni Verger
carta del cap de la comissaria general dels mossos a la jutgessa

A un noruec li van “saquejar” 22.000 euros

Homes estrangers, que vénen a Barcelona a una fira o a la fórmula 1, són la majoria de les víctimes dels prostíbuls. Els drogaven amb una substància encara desconeguda i després aprofitaven per prendre'ls els diners. Ho feien mitjançant un datàfon o clissaven el número secret de la targeta de crèdit en la primera copa o servei que els clients pagaven.

Aquest és el cas d'un ciutadà noruec de 39 anys que viu a Eivissa, que va denunciar que “li van saquejar el compte corrent, amb els 22.000 euros que tenia estalviats”. En la denúncia als Mossos, Ruben explica que el 5 de gener passat va anar al Night Beach Club, al 140 del carrer València de Barcelona. Allà recorda que va pagar uns 300 euros amb la targeta per prendre unes copes i mantenir relacions sexuals amb tres noies. Va beure i el van invitar a cocaïna i a un gotet que no sap de quina beguda era. Això és l'únic que recorda després d'entrar-hi a les deu de la nit i de despertar-se a les sis del matí de l'endemà al club.

A la seva habitació d'hotel hi havia les restes d'una gran festa, amb botelles d'alcohol buides i condons per terra. No recordava res d'allò. En les gravacions de l'hotel tampoc es veu moviment de gent pels passadissos. Després es va adonar que li faltava una targeta de crèdit i que li havien robat els estalvis. En la denúncia assegura que sap com són les festes de nit, i té clar que li van subministrar “alguna cosa” per atordir-lo i deixar-lo a mercè d'un tercer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis i preservar espais naturals

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà
societat

El 35 % dels Mossos pateix depressió, estrès o ansietat, segons un estudi

barcelona
SANT JULIÀ DE RAMIS

Els germans Roca obriran el restaurant de la Fortalesa de Sant Julià el 16 de maig

SANT JULIÀ DE RAMIS
SALT

L’Espai Gironès celebra el 19è aniversari repartint més de 1.200 regals

SALT
CASTELL I PLATJA DA’RO

La primera llavor de la cooperació Guíxols-Vall d’Aro, al mercat laboral

CASTELL I PLATJA D’ARO

Nova càtedra en sostenibilitat a la UPC de Terrassa en col·laboració amb TÜV SÜD

TERRASSA
GIRONA

Uns 900 infants participaran en la 16a edició de la Fira de la Ciència

GIRONA
recerca

Un estudi de la UAB obre la porta a noves teràpies contra el Parkinson

Cerdanyola del Vallès