Societat

Cooperació

Sant Cosme, un barri on es treballa la intervenció social

Laboratori cooperatiu

L'associació del Prat Gats acompanya els emprenedors en la creació d'empreses basades en l'economia solidària

La filosofia es basa a gestionar recursos municipals com ara els diners que es destinen a contractar aturats

Un hort, una guingueta de platja i una cooperativa de telefonia són alguns dels projectes en marxa

Per Gats les polítiques
de promoció econòmica estan sent un fracàs perquè aboquen a la precarització

“Sense reflexió no hi ha acció, i sense acció no hi ha transformació social.” Aquesta és la frase de capçalera de l'associació Gats, que fa intervenció social al Prat i a altres municipis metropolitans. I l'acció, per a aquesta entitat que ja té 14 anys de vida, implica generar projectes basats en l'economia solidària. I és que la prioritat és molt clara: crear llocs de treball. Per Òscar Rando, director de Gats, les polítiques de promoció econòmica tradicionals estan resultant un fracàs, perquè posen l'accent en l'emprenedoria quan per ell això aboca a una doble precarització. “A algú que està cobrant l'atur, se l'empeny a ser emprenedor i en el 90% dels casos l'aventura acaba malament”, assegura Rando. La filosofia de Gats és una altra: “No volem que un ajuntament ens doni subvencions: volem que ens doni gestió, i per això optem a l'externalització de serveis.” Concursant és com Gats va començar a treballar al Cibercat de Castelldefels, i també ha dut a terme projectes de mediació comunitària a Santa Coloma de Gramenet, Alella i Martorell.

Però és al Prat, i concretament a Sant Cosme, on Gats centra l'activitat. Un barri estigmatitzat durant anys que ha servit a Gats com a laboratori de projectes cooperatius. “Els ajuntaments estan contractant durant sis mesos aturats de llarga durada. Nosaltres demanem que es destinin els fons perquè la gent es munti un projecte propi i els acompanyem.” L'entitat, en què treballen 13 persones, dóna l'aixopluc necessari “perquè la gent es concentri a fer el que sap fer”, explica Rando. Quan un aturat hi arriba amb una idea, a Gats reflexionen sobre la manera d'executar-la. L'entitat gestiona una subvenció de 200.000 euros de l'Ajuntament del Prat per contractar aquests emprenedors durant sis mesos, el temps que se'ls dóna per captar clients. Passat aquest temps pot continuar l'acompanyament, però ja s'ha de definir la creació d'una empresa, que recomanen que sigui d'economia solidària. “Cada projecte costa uns quatre mil euros i dóna feina a dues o tres persones. És més rendible que els plans d'ocupació”, defensa Rando.

Aquesta metodologia s'ha materialitzat en diferents projectes. Un és l'hort en què treballen tres persones que conreen tres hectàrees als afores del Prat. Gats va aportar diners per comprar planters, pagar el primer lloguer i la primera passada del tractor. Les verdures ja es venen a cooperatives i botigues locals. “Vam donar l'empenta necessària i ells han de decidir ara si munten una empresa”, aclareix Rando. Un altre projecte que està funcionant és El Xiringo, una de les quatre guinguetes que hi ha a la platja del Prat. Fa quatre anys Gats va guanyar una de les concessions municipals i va gestionar El Xiringo. “Ara hem trobat unes persones que han esdevingut socis treballadors i gestionen el 51% de la propietat. Gats manté el 49% restant, de manera que ells prenen totes les decisions sobre les comandes, la carta... i nosaltres ens ocupem de la gestió amb l'Ajuntament”, precisa Rando.

Un altre projecte és Eticom Som Connexió, cooperativa de telefonia mòbil i internet que s'emmiralla en Som Energia. Els socis aporten 100 euros per invertir en el desenvolupament de xarxes i connexions. És similar a altres experiències de telefonia mòbil amb la diferència que a Som Connexió les decisions es prenen per assemblea. “A Gats la llum la paguem a Som Energia, els diners els tenim a Coop57, comprem a la cooperativa de consum... Toquem a través de l'economia solidària els sectors determinants per canviar el món. I molta cosa s'està movent a Sant Cosme, quan ningú donaria ni un euro perquè aquest barri s'hagi convertit en un laboratori brutal de cooperativisme”, conclou Rando. Per què a Sant Cosme? “Perquè Gats hi és. I perquè l'Ajuntament ens va donar l'oportunitat de tenir un local obert al barri.”

Festivals i sopars
Gats té un ventall de projectes que inclou l'organització de festivals musicals com ara l'Esperanzah!, que enguany tindrà la presència de Manu Chao. També és responsable de la trobada gastronòmica i cultural Sopes del Món, així com de sopars en què han debatut amb, entre d'altres, Oriol Junqueras i Joan Herrera. També té projectes d'arranjament de roba i de producció artesanal de sabó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró