Societat

opinió

Estiu i alcohol

Convé donar pistes per deixar de considerar normal el consum abusiu

Estiu: revetlles, Sant Fermí, festes majors, Saloufest, beure al carrer, calimotxo, xibeca, pomada, combinats... Per a molts, festa és sinònim de consum abusiu d'alcohol. I aquestes begudes, ja siguin tradicionals en la nostra cultura o importades, s'incorporen abusivament amb normalitat en moltes celebracions. Les notícies sobre les festes navarreses de Sant Fermí podrien recollir per igual els accidents per les enganxades de braus com els comes etílics. Si has de conduir, no beguis, recomanen, però si un altre condueix ja et pots desfer la salut mostrant-te d'una de les formes més humanament degradants: completament borratxo.

Es creu que l'alcohol és necessari per desinhibir-se i passar-ho bé. Encara més greu és que sembla que si no beus quedes exclòs del grup de companys. Segons l'enquesta estatal sobre l'ús de drogues a l'ensenyament secundari del Ministeri de Sanitat, un 30% dels estudiants de 14 a 18 anys s'ha emborratxat el darrer mes. El veritable problema és un model d'oci, generalitzat entre molts joves, basat en el consum d'alcohol. La seva integració en la vida social del cap de setmana fa que no hi hagi percepció de risc. La pressió de grup és un condicionant molt difícil de trencar en determinades edats, i més si no hi ha altres alternatives.

Analitzar les conseqüències del consum abusiu no és la nostra especialitat, i estem convençuts que el lector les té clares, però sí és el nostre terreny d'actuació la relació amb joves i mostrar-los models positius. Convé donar pistes preventives i alternatives per deixar de considerar normal el consum abusiu. Es pot limitar l'horari de venda a les festes, fer crides al consum responsable, sancionar certs comportaments i limitar la durada de les activitats. Afavorir l'ús del transport públic ha salvat moltes vides, però això no pot servir per normalitzar comportaments addictius amb greus conseqüències per a la salut. Considerem fonamental presentar models positius i oferir alternatives de lleure sense consum. L'entorn social ha de reconèixer l'adolescent que, des d'una autoestima suficient i uns models clars de conducta, sap passar-s'ho bé sense cedir a la pressió del grup, sense repetir comportaments potser habituals, però en absolut normals o sans.

S'ha demostrat l'eficàcia de les polítiques antitabac, ara cal avançar amb l'alcohol. La consciència del problema, no abaixar la guàrdia perquè són vacances i no admetre-ho com a acceptable, malgrat que pugui ser habitual, és una mínima base per combatre un veritable problema de salut que comença en l'adolescència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona