Societat

L'incendi de Tivissa continua fora de control i crema ja 400 hectàrees

Els canvis de vent i l'orografia dificulten les tasques d'extinció

Les causes del foc encara no estan determinades però tot apunta a la caiguda d'un llamp

L'incendi de Tivissa (Ribera d'Ebre) avança sense control i ja ha cremat 400 hectàrees. Les tasques d'extinció estan sent molt complexes ja que a la inaccessibilitat de la zona se li ha sumat els canvis de direcció del vent. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ha presidit la reunió de coordinació d'aquesta nit al centre de comandament ubicat al parc de Bombers de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), ha explicat que la prioritat d'aquesta passada nit ha estat protegir el flanc del nord-oest. Els canvis de vent de mestral a marinada han fet que el foc s'obrís pel barranc dels Fogassos, elevant fins a les 400 les hectàrees calcinades.

Així doncs, els canvis de vent de mestral a marinada han afegit dificultat a l'extinció de l'incendi de la serra de Tivissa que crema des d'aquest diumenge a la tarda. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha reiterat que l'orografia de la zona té una “dificultat màxima” amb un “accés difícil” i que la variabilitat del vent segons la franja horària ha condicionat l'estratègia dels Bombers.

Les tasques d'extinció s'han centrat aquesta nit en el barranc dels Fogassos i en la pista forestal que va cap a Tivissa, tenint en compte un nou canvi de vent, l'entrada del mestral. Segons ha explicat el cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, Fèlix Gonzàlez, es vol controlar la propagació de l'incendi per evitar que creixi cap al nord-oest. “Està previst que entri el mestral, ens girarà l'incendi i segur que ens obrirà una altra part. Com no tenim accés al lloc, el foc ens crea diferents obertures. El treball que hem fet en algun cas ha estat inútil perquè el canvi de vent no ens ha permès consolidar zones on treballàvem”, ha raonat.

Durant aquesta nit han treballat en l'incendi una seixantena de dotacions terrestres. Un total de 16 mitjans aeris es reincorporen aquest matí amb la llum del dia. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, també ha explicat que s'han fet nous desallotjaments preventius de masies aïllades del terme de Tivissa, fins a 24 propietats amb una quarantena de persones afectades. Una part s'han reallotjat en cases d'amics i familiars i altres a l'Alberg municipal de Tivissa.

Espadaler ha insistit que la prioritat màxima és la “seguretat de les persones” i que “no arriscaran recursos humans”. Fins ara, les 400 hectàrees de massa forestal que han cremat són de pi blanc i matolls, en una zona que ja es va cremar l'any 1967, pertanyent a l'Espai d'Interès Natural (PEIN) de les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

Les causes de l'incendi encara no estan determinades, encara que la inaccessibilitat del punt on segurament va començar el foc apunta a la caiguda d'un llamp.

La direcció general de Protecció Civil ha activat la fase d'alerta del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat), davant dificultats en les tasques d'extinció, la durada del propi incendi superior a les 24 hores i les previsions de que s'allargui la seva extinció. L'Ajuntament de Tivissa també ha posat el seu pla d'actuació municipal per incendis forestals en fase de prealerta i prohibeix l'accés a la serra de Tivissa.

A més a més, el dispositiu d'extinció compta amb membres de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), diverses patrulles del Cos dels Mossos d'Esquadra i efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que s'han mobilitzat amb caràcter preventiu, així com amb efectius del Cos d'Agents Rurals i la col·laboració dels mitjans cedits pel ministeri d'Agricultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat