Societat

Artesania

Els contes s'obren a nous mercats

‘Patchwork' per narrar aventures

El Gegant Edicions edita contes amb tècniques il·lustratives diferents

‘Un viatge amb costures' s'ha il·lustrat amb patchwork i es complementa amb exposicions dels treballs originals i tallers

El Gegant Edicions
edita contes il·lustrats
amb tècniques diferents
al dibuix tradicional

En aquesta ocasió ha estat el patchwork, però es podria haver escollit material de reciclatge, plastilina, collage o scrapbooking. La qüestió és il·lustrar els contes amb tècniques que vagin més enllà del dibuix i que aportin un plus que es pot desenvolupar en forma de tallers i exposicions. Georgina Duran, veïna de Castelldefels, ha creat l'editorial El Gegant Edicions, constituïda com a fundació per fomentar la lectura en català, i té un doble vessant. Per una banda, edita una línia de contes il·lustrats amb tècniques diferents de la tradicional. Per l'altra, prepara contes vinculats a projectes socials, com el que ha editat per donar suport a la lluita de l'escola Joan Guinovart, que segons les previsions d'Ensenyament es tancarà per albergar-hi el quart institut de Castelldefels.

“Vaig pensar en unes tècniques il·lustratives diferents per poder optar a altres canals de distribució, com botigues de manualitats”, explica, tot posant com a exemple el segon llibre que ha editat amb aquest component i que va sortir al mercat per Sant Jordi. Es tracta d'Un viatge amb costures, il·lustrat per la gavanenca Núria Alcaraz amb treballs de patchwork creats per il·lustrar les aventures de la petita Núria i el seu gos Taques. “Buscàvem un tipus de llibre que no fos al mercat, i vaig pensar en un llibre il·lustrat amb patchwork, perquè no n'hi ha”, explica Duran. Va pensar en Alcaraz, a qui coneix des de fa 10 anys arran d'una manta que aquesta li va fer quan va néixer el seu fill. I justament un cobrellit és el punt de partida de les històries del conte, ja que aquesta peça, feta de retalls, és el que provoca els somnis de la nena en diferents escenaris.

Un viatge amb costures és el resultat d'una desena de treballs en què Alcaraz ha invertit quatre mesos. Precioses vinyetes creades amb fil, agulla i trossos de tela diferents amb què, segons Duran, “mostrem l'amor per la tècnica”. Alcaraz es va iniciar en el món del patchwork l'any 2000 “com a vàlvula d'escapament en un moment en què compaginava tres feines i necessitava fer alguna cosa que m'agradés”. Ja coneixia el món de la costura, i aquesta tècnica la va captivar. “El patchwork té un component artístic en què poses les mans i el cor”, assegura aquesta gavanenca. És una tècnica que es remunta als egipcis, tot i que es va consolidar en l'època dels pioners dels Estats Units, quan les dones aprofitaven qualsevol retall per elaborar un cobrellit. Fins i tot era un regal habitual per als nuvis en les noces.

Alcaraz va posar com a requisit que totes les il·lustracions del conte fossin originals. “Imparteixo classes de patchwork i és una cosa que intento inculcar: que no es copiïn els treballs i que es busqui la inspiració en el que ens envolta.” L'editorial pretén, així mateix, estimular l'esperit artístic dels nens i, per aquest motiu, el llibre inclou un lot perquè els lectors puguin elaborar amb feltre el personatge del gos Taques. “Els nens tenen una creativitat impressionant, i se'ls ha de deixar que l'explorin”, assenyala Alcaraz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona