Societat

TRIBUNALS

Condemnes baixes per als policies del cas dels bordells

L'Audiència castiga amb penes de fins a sis anys de presó un comissari i un inspector per haver cobrat suborns, quan el fiscal volia fins a 44 anys

Clausura per sempre el Riviera i el Saratoga

Condemna dura per als titulars dels dos macroprostíbuls de Castelldefels –amb penes de fins a deu anys de presó, i la clausura “definitiva” dels negocis–, i menys duresa punitiva contra els sis càrrecs de la policia espanyola –condemnats a penes de fins a sis anys de presó– que van rebre suborns dels bordells perquè els avisessin de les inspeccions policials entre el 2003 i el 2009, tot i que el fiscal demanava per a ells entre 16 i 44 anys de presó (vegeu el gràfic adjunt).

Aquesta és l'essència de la sentència de la trama de corrupció policial dels prostíbuls Riviera i Saratoga, amb vint acusats, que la secció novena de l'Audiència de Barcelona va donar a conèixer ahir. Els acusats ja van anunciar que hi recorreran en contra al Suprem.

En la resolució, de 603 planes, les magistrades Àngels Vivas, Myriam Linage i Celia Conde són contundents a l'hora de raonar que els titulars i els encarregats dels dos bordells són autors del delicte d'inducció a la prostitució continuat, i condemna els caps a la màxima pena legal: quatre anys de presó. Als set acusats, també els condemna per associació il·lícita i suborn actiu.

16 milions en un any

El tribunal exposa que el Riviera i el Saratoga s'han lucrat de la prostitució, tot i el consentiment de la persona, aprofitant “la vulnerabilitat de les dones i la seva escassa independència”. La majoria, de les registrades en els controls policials, eren estrangeres que no tenien permís de residència o treball. Les magistrades insisteixen, a més, que “aquesta explotació no està subordinada a la falta de consentiment, sinó a les condicions de l'exercici del consentiment”. En aquest sentit, asseguren que els amos les feien “rendir al màxim” i les controlaven, fins i tot amb revisions sanitàries fetes per un metge als bordells.

“En aquests dos bordells hi havia un benefici lucratiu de rellevància, amb guanys astronòmics”, manifesta el tribunal. Segons els quaderns comptables dels negocis, s'indica que el Saratoga guanyava uns 5,6 milions l'any, i el Riviera va obtenir uns 16 milions l'any, amb els pagaments que feien les noies per ocupar una habitació, la quota dels clients i el pagament d'altres serveis.

“Als clubs com el Riviera l'ocupació mitjana era d'entre 150 i 180 dones, o d'entre 50 i 60 al Saratoga, i el període que examinem és del 2002 al 2009, fet que dóna una idea dels centenars de dones que hi han passat; es tracta, en definitiva, de la indústria del sexe”, afirma la secció novena. El tribunal fins i tot assegura que els amos del Riviera i el Saratoga “van pervertir el decret de la Generalitat, tal com va dir l'acusació popular de l'Ajuntament de Castelldefels, perquè disposaven de llicència per a locals de pública concurrència amb reservats per al sexe”. “Però aquest no era el cas: aquests macroprostíbuls hi mantenien les dones aquarterades.” Precisament, l'Ajuntament de Castelldefels, en un comunicat, va expressar ahir la seva “satisfacció” per la clausura definitiva dels dos clubs, i la “dissolució de les societats que explotaven els bordells”, tancats provisionalment per aquest cas des del 2009.

Pel que fa als policies, les condemnes no són tan altes perquè el tribunal els absol dels delictes d'associació il·lícita i d'afavoriment a la prostitució, com demanava el fiscal Fernando Bermejo, tot afirmant que “volien un enriquiment personal, però no ha quedat acreditada una planificació d'actuació conjunta” amb els amos dels prostíbuls. Així, condemna el comissari de la Ucrif Luis Gómez a la pena més alta per als policies: sis anys de presó per un delicte de suborn continuat i un delicte d'omissió de perseguir delictes. I condemna a cinc anys i mig de presó l'inspector José Javier Martín Pujal, àlies Jordi, que un cop detingut va donar els noms d'altres companys assegurant que els volia desemmascarar.

El tribunal també condemna tres advocats pels delictes d'extorsió i de coaccions a clients de locals. I castiga el funcionari i inspector de servies tècnics de l'Eixample de Barcelona Manuel Martínez a cinc anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació professional per haver cobrat 4.000 euros per arreglar uns expedients que li havia demanat l'enginyer Joaquín Quílez, condemnat a quatre anys de presó.

LES FRASES DE LA SENTÈNCIA

A la Ucrif era un secret conegut que hi havia avisos de les inspeccions policials que es programaven als prostíbuls, que feien sortir les dones
El Riviera i el Saratoga eren indústries del sexe. S'aprofitaven de la vulnerabilitat de les dones, a les quals controlaven
Van pervertir el decret de la Generalitat referent a locals de pública concurrència amb reservats per al sexe, com diu el consistori


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES