Societat

Impuls del conreu contra els incendis a les Gavarres

El govern català considera que el sòl agrari és un bon tallafoc

Accepta un 90% de les sol·licituds de rompudes

La Generalitat ha demanat als ajuntaments gironins que extremin el control sobre la neteja dels perímetres de les zones boscoses i rurals que limiten amb urbanitzacions, masos i cases aïllades o granges per prevenir els incendis forestals.

Però a més del manteniment de pistes d'accés i infraestructures per a l'extinció –dipòsits o hidrants–, una tercera pota de les actuacions per frenar els focs és el foment dels conreus agrícoles dins de les zones forestals, que actuen com a tallafoc i faciliten la feina dels bombers en cas d'incendi.

Des del Departament d'Agricultura i Medi Natural (DAAM), el director territorial, Vicenç Estanyol, admet que no és una política que depengui directament del sector públic, perquè la major part dels boscos del massís són de propietat privada. Però es mira de fomentar.

“El 2013 es van autoritzar pràcticament un 90% de les sol·licituds de rompudes” de terrenys forestals, l'acció de talar i llaurar zones boscoses per dedicar-les al conreu o activitats agropecuàries, on destaca Estanyol. Entre el 10% restant d'expedients denegats, el motiu més freqüent era que afectaven sòls qualificats pels ajuntaments com a reserves forestals municipals.

En espera d'acabar d'avaluar el rebrot de la zona cremada al març a les Gavarres, el director dels serveis territorials del DAAM fa notar que l'impacte paisatgístic de l'incendi de la passada tardor a l'Empordanet –que va afectar unes 550 hectàrees de Vilopriu, Colomers, Jafre i Foixà– és més lleu: “El predomini del mosaic de conreus i bosc fa que la gestió de l'extinció i la recuperació del paisatge siguin més ràpides.”

Al març, les flames van avançar fins a les vinyes de la vall de Bell-lloc i, per l'altre flanc, van quedar frenades als masos agrícoles de vinya, olivera i fruiters de Calonge, on els efectius van mantenir el foc a ratlla. La vinya és un dels conreus amb més possibilitats d'estendre's.

Crida a retornar el verd a la vall de Bell-lloc

El consistori de Palamós, els Amics de la Vall de Bell-lloc, el Club Alpí Palamós, l'ADF Gavarres Marítim i el Consorci de les Gavarres han convocat un acte simbòlic per a diumenge que ve al matí: una caminada des de Can Pere Tià fins al puig de Montagut. L'objectiu és defensar els valors mediambientals de la vall de Bell-lloc i expressar els desitjos per a una ràpida recuperació del paisatge després que les flames reduïssin a cendres el paisatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró