Societat

El multireferèndum desafia la prohibició

Les entitats obvien el dictamen de la junta electoral i es faran les votacions coincidint amb les europees

A les comarques gironines hi haurà vint-i-una urnes en quinze municipis

Les entitats troben “caduc
i desfasat” el criteri de la junta

Les diverses entitats ciutadanes organitzadores del multireferèndum desafiaran la prohibició dictada per la Junta Electoral Central i celebraran com tenien previst la consulta sobre cinc temes concrets. Així ho va anunciar ahir al matí a Girona una nombrosa representació d'aquestes entitats, que es van mostrar convençudes de la legitimitat de la iniciativa i que exerciran desobediència a la decisió feta pública aquesta setmana.

Florencio de la Torre, un dels portaveus del multireferèndum a les comarques gironines, considera que la decisió de la Junta Electoral Central “respon clarament a una decisió política que es vesteix amb qüestions jurídiques”. En aquesta línia, Lluís Sales, un altre dels portaveus, defensa la legitimitat del multireferèndum apel·lant a “la resolució de la junta electoral de Girona, que el 8 de maig ja va dictaminar que la seva celebració no afectava el normal desenvolupament de les eleccions i només fixava com a condició la ubicació de les meses a una distància de 100 metres dels col·legis electorals”. Sales considera que el dictamen de la Junta Electoral Central és fruit “del marc caduc i desfasat”, i recorda que la multiconsulta “és una acció reivindicativa de democràcia directa en un país on hi ha un clam massiu precisament per poder votar”.

Les entitats esperen que, tot i desobeir l'ordre de la Junta Electoral Central, se'ls deixi fer la consulta múltiple on s'ha previst, sense incidents, i esperen que “no hi hagi accions punitives”.

En quinze municipis

A les comarques gironines el multireferèndum es farà en quinze municipis i s'instal·laran fins a 21 urnes. Set d'aquestes urnes s'instal·laran a Girona. En concret, es podrà votar a la Rambla, la plaça Independència, el carrer Lorenzana, la plaça Constitució, l'avinguda Pericot, el pavelló de Santa Eugènia i la carretera de Taialà. A la resta de la demarcació hi haurà urnes en punts cèntrics d'Osor, Salt, Figueres, Celrà, Lloret de Mar, Hostalric, Ridaura, Castelló d'Empúries, Sant Gregori, Santa Coloma de Farners, Banyoles, Viladamat i l'Escala. Els organitzadors fan una crida a la participació dels ciutadans per expressar l'opinió sobre els temes escollits en el referèndum.

LES FRASES

No preveiem tenir cap problema en un país on hi ha un clam massiu a favor de participar de manera directa
Lluís Sales
portaveu del multireferèndum
La decisió de la Junta Electoral Central només respon a una decisió política que vesteixen com si fos una qüestió jurídica
Florencio de la Torre
Portaveu del multireferèndum
21
meses
per votar hi haurà a les comarques gironines, set a Girona i una en catorze municipis més.
100
voluntaris
es calcula que participaran en l'organització per fer possible el multireferèndum.

Transgènics, deute català, MAT, energia i ILP

El multireferèndum que les entitats mantenen per demà, diumenge, té des de fa setmanes els temes definits. En concret, són cinc preguntes sobre preocupacions i debats ciutadans. Una de les consultes és: “Quin tipus d'agricultura voleu que hi hagi a Catalunya?” Les opcions de resposta són si es vol amb transgènics o sense transgènics. Una altra qüestió present en les butlletes serà: “Voleu que la ciutadania de Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic?”

La tercera pregunta que es trobaran els participants en la consulta serà: “Voleu que el govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims?” La quarta pregunta és sobre les iniciatives ciutadanes sobre determinats temes. “Voleu que el grup promotor d'una iniciativa legislativa popular pugui sotmetre la seva proposta a referèndum vinculant?” Aquestes quatre preguntes seran comunes arreu de Catalunya, on hi haurà unes 300 urnes repartides pel territori per poder participar en el referèndum.

Cada territori ha triat una pregunta concreta i a les comarques gironines l'escollida és sobre la polèmica línia elèctrica de la MAT. La pregunta prevista és: “Voleu que es construeixi la línia de molt alta tensió (MAT) de 400 kV?” L'autopista elèctrica ja s'està alçant en territori gironí i les torres són ben visibles gairebé a tot el traçat, on també s'han començat a passar els cables elèctrics. Els participants podran respondre a les cinc preguntes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Cara nova als Jardinets de Gràcia

Barcelona

El Govern acorda destinar 55 milions al nou centre de residus del Gironès

GIRONA
societat

Els mossos reforçaran la vigilància a les autopistes per combatre furts i robatoris a l’estiu

Barcelona

Mataró exigeix a la Generalitat que acceleri el nou sociosanitari

Mataró
societat

La piscina municipal de la Devesa s’obrirà dimecres 12 de juny

girona
salut

Les proves del son arriben a l’atenció primària de la Garrotxa

olot

Les obres de millora de la C-153 des de Sant Esteve d’En Bas i Osona, en marxa

SANT ESTEVE D’EN BAS
SALUT

El Santa Caterina incorpora noves tecnologies per al tractament de les varius

SALT
societat

Un estudi del Clínic relaciona els pics de temperatura amb un increment dels suïcidis

barcelona