Societat

Denuncien que s'operen mil pacients menys a l'any, a Mataró

La coordinadora d'usuaris reclama que es reobrin les sales d'operacions de tarda a l'hospital, que suposa la supressió d'intervencions

Convoquen una gran manifestació pel 31 de maig

La llista de greuges és llarga arran de les retallades que afecten des de fa anys la sanitat pública. Des que es van tancar les sales d'operacions de tarda a l'hospital de Mataró es calcula que es fan un miler d'intervencions menys a l'any, mentre les llistes d'espera són més llargues. Així ho van denunciar ahir en roda de premsa els representants de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme, que aplega entitats socials i els mateixos treballadors sanitaris.

El portaveu de l'entitat, Manel Molina, va criticar que des del mateix centre sanitari s'han derivat 240 pacients a centre privats de Barcelona amb diners dels pressupostos de la sanitat pública. “És una vergonya que tinguem un hospital amb llits i sales d'operacions tancades i es derivin pacients al sector privat”. Altres serveis que s'han tancat per culpa de les retallades són el d'atenció a la dependència en salut mental, el punt de dispensació de metadona que hi havia a Premià de Mar o les visites mèdiques amb caràcter d'urgència que es feien a domicili.

La representat del comitè dels treballadors sanitaris, Clara Segura, va assenyalar que, tot i la reducció salarial i la manca de substitucions que pateixen, els professionals s'esforcen a oferir un servei de qualitat.

Amb el lema Prou, la sanitat pública és nostra!, la coordinadora va presentar ahir la campanya de conscienciació que es posarà en marxa les setmanes vinents. Murals reivindicatius que faran artistes locals i una recollida de signatures entre la població que es convocarà a una manifestació pel 31 de maig. La mobilització, que s'afegeix a altres protestes que s'han fet al carrer, arrencarà del centre de Mataró per pujar fins a les portes de l'hospital.

LA FRASE

És vergonyós un hospital amb sales d'operacions tancades i es derivin pacients al sector privat
Manuel Molina
portaveu coordinadora

LA XIFRA

240
són els pacients que, segons la coordinadora, es deriven a centres privats des de l'hospital de Mataró.

A l'espera d'un pla de viabilitat

Ahir, els integrants de la coordinadora i els representants dels treballadors valoraven l'aprovació el dia abans del Parlament de condonar el deute acumulat d'1'5 milions al Consorci Sanitari del Maresme. Segons la proposta del PSC, s'insta el govern de la Generalitat, a través de Catsalut, a assumir el deute dels anys anteriors fins a l'exercici del 2014.

Pel portaveu de la coordinadora, Manuel Molina, alliberar-se dels deutes heretats no servirà de gaire si no va acompanyat d'un pla de viabilitat. “És la manera d'evitar que es repeteixin els mateixos errors”. Segons els representants dels treballadors del consorci, aquest pla d'empresa per conèixer les inversions i contractacions de futur s'està elaborant per l'actual gerència i estan a l'espera de poder-lo conèixer. De la proposta parlamentària també hi ha el compromís de fer una avaluació de les derivacions quirúrgiques.

Des de la coordinadora, el seu portaveu va lamentar que els hagin denegat com a representants dels usuaris formar part del consell rector del Consorci Sanitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia