Societat

Vacances de neu, platja i ciutat

Arreu de Catalunya es preveuen ocupacions del 80%

Barcelona i els llocs amb actes religiosos estaran a vessar i la muntanya i la platja també s'ompliran

La Catalunya turística estarà quasi a vessar aquesta Setmana Santa. A la costa, a la muntanya, a les terres de l'interior i no diguem a Barcelona. Catalans que es queden a fer rutes pel país o van a esquiar o a la platja després de setmanes sense cap pont festiu, espanyols que trien Catalunya per la seva proximitat i turistes de tot arreu que visitaran, sobretot, Barcelona, faran que l'ocupació hotelera al país estigui quasi al 80%. Entre els estrangers cal destacar que s'espera que els més nombrosos siguin, un cop més, els francesos, per la proximitat i la facilitat d'arribar en cotxe. També, i des de l'any passat, per la connexió de París i diverses capitals mitjanes amb Barcelona amb l'AVE.

Més en uns llocs que en uns altres, però en general es preveu gent a tot arreu i, tractant-se d'uns dies de marcat accent religiós, també es preveu ple total als pobles i zones on s'han recuperat processons i viacrucis, com el viacrucis vivent de Sant Hilari Sacalm o la Dansa de la mort a Verges, que cada any té més públic. El turisme religiós, en aquest sentit, viu una revifada, i entitats com ara Catalonia Sacra, ens cultural dels deu bisbats catalans, amb seu a Vic, organitzen rutes i visites guiades a ermites, esglésies i convents, una alternativa que, molt sovint combinada amb l'estada en cases rurals o hotels comarcals, cada cop té més aficionats. Seguint amb el turisme religiós, també es preveuen molts turistes a Montserrat i aquest any a la Cova de Sant Ignasi de Manresa, que s'ha fet més famosa des que un jesuïta ha arribat a papa.

A Barcelona, els turistes tornaran a ser els protagonistes de la ciutat. Per estar preparats només cal tenir en compte una xifra: del bus turístic, del qual per exemple els caps de setmana del mes de març es posen en circulació 31 vehicles, a partir d'avui en treuen al carrer 54 i els dies 18 i 19, és a dir, divendres i dissabte que ve, els que es preveu de màxima afluència, l'increment arriba als 67. Turisme Barcelona, doncs, preveu una Setmana Santa de rècord. I no és d'estranyar. La ciutat ha tornat a ser reconeguda aquesta setmana com el quinzè millor destí turístic del món i el vuitè d'Europa pel portal internacional TripAdvisor.es, un dels més importants de reserves i organització de viatges per internet que té milions de clients. En els premis que aquest web va entregar aquesta setmana a Madrid, els Travellers' Choice Destino, que es donen gràcies als milions de comentaris i opinions dels viatgers, la capital catalana ha estat triada amb molta diferència com el primer destí de l'Estat.

88.000 creueristes

El port de Barcelona, considerat el quart del món en nombre de creuers, començarà a rebre aquests dies grans embarcacions. L'Autoritat Portuària ha informat que des del divendres 10 d'abril fins al dilluns de Pasqua, dia 21, arribaran en vaixell quasi 88.000 turistes. Entre els vaixells que hi atracaran hi ha el Norwegian Spirit, que du 3.800 passatgers, i el Sovereign, que en du 5.190.

Alta muntanya

Al Pirineu, aquesta Setmana Santa coincideix la fi de la temporada d'esquí, que a falta de balanç oficial tot el sector qualifica en conjunt de bona, amb l'arrencada de la temporada de turisme actiu, amb el ràfting i les activitats de natura com a motor per als visitants. El sector va a més any rere any: enguany es calcula que només a la demarcació de Lleida hi haurà les 223 empreses de turisme actiu i esports d'aventura, davant de les 206 de l'any passat i les 171 de l'any 2012.

Un altre dels sectors que preveuen superar la previsió dels darrers anys és el del càmping. El turisme familiar ha trobat en aquesta fórmula una manera econòmica de passar uns dies fora de casa.

LES FRASES

S'està notant un repunt de la confiança i hi ha més reserves que en els últims anys
Felip Puig
Conseller d'empresa i ocupació
El turisme rus i d'Ucraïna podria caure un 20% per la situació del ruble
Xavier Roig
associació hotelera salou-cambrils-la pineda

Últims dies d'esquí d'una temporada bona

Les estacions d'esquí del Pirineu viuran aquesta Setmana Santa els últims dies d'esquí d'una temporada que des del sector ja es qualifica de molt positiva, gràcies a l'abundància de neu en el moment de començar la temporada i a la bona resposta del públic malgrat la crisi. Els hotels, els càmpings i les cases rurals de muntanya esperen una ocupació del 40% entre dilluns i dijous sant i del 80% entre dijous sant i dilluns de Pasqua, segons les dades facilitades pel Patronat de Turisme de Lleida. El bon temps de les darreres setmanes, però, ha fet que no totes les estacions hagin aconseguit arribar a aquesta data amb les portes obertes. Les d'esquí nòrdic estan tancades i les d'esquí alpí tenen pistes obertes les més grans, com ara Baqueira-Beret, Núria, Masella, Boí Taüll Resort i Espot Esquí, amb bons gruixos de neu. Vall de Núria també té pistes obertes. Les estacions d'alpí de Port del Comte i Tavascan ja han tancat pel que fa a l'esquí, però tindran obertes les instal·lacions per aquestes dates per a usos turístics. Tavascan també ha tancat la temporada d'alpí, però per Setmana Santa encara s'hi podrà practicar l'esquí de fons. Port Ainé ha tancat pel tall de la carretera d'accés a causa de les esllavissades que han castigat l'estació pallaresa aquesta temporada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia