Societat

Gastronomia

Els primers fogons dels germans Roca

Els pares dels millors cuiners del món van néixer a Sant Martí de Llémena, on recorden els seus inicis

Representants de tres negocis del poble destaquen la senzillesa d'una nissaga mundialment reconeguda

Joan Rocaha estat fa poc a Cal Ganso i va dir a Burch: “Teniu la mateixa cuina que tenien els pares”

El millor restaurant del món, Can Roca, és al barri gironí de Germans Sàbat, però té els orígens a Sant Martí de Llémena. En aquest poble de 620 habitants, hi van néixer els pares dels cuiners, Montserrat Fontané i Josep Roca, El Jefe. Roca va néixer a Can Reixach, mentre que Fontané ho va fer a Can Batista, en una casa, ara en desús, al límit de la comarca de la Garrotxa.

A Can Reixach, molt a prop de l'ajuntament de Sant Martí, encara hi serveixen menjars. Marta Naspreda explica que el seu avui, Pere Martí, va agafar el negoci de la família dels Roca, i que la seva àvia, l'Antònia, va rebre savis consells culinaris de l'Angeleta, la sogra de Fontané. “És un orgull pel poble que els cuiners hagin arribat a ser els millors del món”, explica Naspreda, que ja prepara el dinar per als clients.

El seu pare, Pere Naspreda, havia fet de repartidor. És de la mateixa generació que el pare dels cuiners, que abans d'atendre darrere de la barra de Can Roca havia fet de conductor de l'autobús del barri. “[El Jefe] és com un germà. Tant els pares com els fills mantenen la senzillesa”, explica en Pere, que ja s'ha jubilat.

Que el pare dels germans Roca havia fet de conductor d'autobús en dóna fe una fotografia penjada a la paret d'un altre restaurant de Sant Martí de Llémena. A Cal Ganso, al nucli de Llorà, també estan satisfets dels èxits i de la humilitat de la nissaga familiar.

A Cal Ganso, els amos, Miquel Burch i Carmen Cuberta, expliquen que poc abans de Nadal Joan Roca, acompanyat de la família, van anar-hi a dinar. En Miquel recorda que va ensenyar la cuina a en Joan. “Teniu la mateixa cuina que tenien els meus pares”, li va comentar el xef del Celler de Can Roca.

Burch és la segona generació que duu les regnes del bar restaurant de Cal Ganso, que antigament havia inclòs, fins i tot, una botiga i una barberia. Fa càlculs i assenyala que molts anys enrere, incloent-hi els de Canet d'Adri, hi havia hagut una vintena d'hostals a la vall de Llémena.

L'alcalde de Sant Martí, Jaume Busquets (CiU), recorda que antigament molts dels establiments del poble havien llogat habitacions. Busquets és de Can Parot, un restaurant de Granollers de Rocacorba. El seu germà Joan és el responsable del menjador. Busquets destaca que el reconeixement del Celler, que va obrir l'agost del 1986, “ha posat Girona i la vall de Llémena en el mapa”.

La imaginació en un plat

Joan Busquets havia treballat un any al Celler i cinc a la Torre de Can Roca. Coneix els Roca, tant els pares com els fills. Valora l'atreviment de la carta del millor restaurant del món. “Al Celler demostren tota la imaginació que poden posar en un plat.” Busquets explica que una escalivada, un plat de tota la vida, pot arribar a uns nivells impensables de sofisticació.

Sant Martí, un dels quatre municipis de la vall del Llémena, té cinc nuclis: Llorà, Sant Martí, Granollers de Rocacorba, les Serres i el Pla de Sant Joan. El diumenge 23 al migdia, l'Ajuntament nomenarà els pares dels Roca fills predilectes del poble i els cuiners Joan, Josep i Jordi, fills adoptius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona