Societat

INFRAESTRUCTURES

Les canonades de l'Ebre a Tarragona s'han de renovar

La xarxa del minitransvasament d'aigua de l'Ebre té un problema de carbonatació després de vint-i-cinc anys d'ús

Es farà un traçat alternatiu al pas subterrani pel túnel del coll de Balaguer

Les canonades que transporten l'aigua de l'Ebre al Camp de Tarragona s'han deteriorat després de vint-i-cinc anys en funcionament. Tenen un problema de carbonatació, és a dir, de corrosió de les galeries, que fa necessària una actuació immediata per garantir el subministrament d'aigua. Així ho va explicar ahir el president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), Antoni Huber, que va detallar que és un projecte que s'executarà durant els pròxims cinc anys, amb un cost de 10 milions.

Però no tota la xarxa de subministrament d'aigua s'ha de renovar, hi ha punts on es poden portar a terme accions correctives i evitar la corrosió. El punt més conflictiu és el pas subterrani de la canonada pel túnel del coll de Balaguer, d'un quilòmetre de longitud. “En aquest tram plantegem la construcció d'un traçat alternatiu, una variant que ens garanteixi el subministrament d'aigua”, va assenyalar el gerent del CAT, Salvador Plana. Un projecte que té un cost de 4,5 milions i per al qual el CAT ja disposa dels permisos necessaris per executar l'obra, però
li falta el finançament. Amb tot, el CAT sosté que la variant es construirà enguany.

Una altra inversió important que farà enguany el CAT és l'adquisició d'un programa informàtic per a l'eficiència energètica i l'estalvi, amb un cost d'1,5 milions. “Reduirem un 15% el consum energètic i controlarem la purificació i distribució de l'aigua de forma totalment automàtica”, va dir Plana.

Enguany, el pressupost del CAT serà de 27 milions d'euros i es preveu un increment del cost de l'aigua del 0,98%. De moment, no es farà la planta de purificació de l'aigua dels canals de reg amb l'objectiu d' eliminar la saturació de sals perquè el seu cost és “inassumible”. La planta té un pressupost de 60 milions d'euros que el CAT no pot assumir, i, a més, el president del consorci sosté que la salinització no afecta la potabilització de l'aigua, per ara.

El consum d'aigua es redueix un 11%

El consum d'aigua del CAT va disminuir un 11,29% el 2013. Entre els motius hi ha la crisi, que provoca l'aturada d'algunes plantes industrials; l'ús d'aigua regenerada, el consum responsable i el fre a projectes urbanístics. Dels 121 hectòmetres cúbics anuals que té el CAT per concessió, l'any passat en va gastar 65,9, per la qual cosa els responsables asseguren que hi ha marge per atendre la demanda d'aigua de Barcelona World, de 2 hm³/any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA