Societat

Tapes de festa

Com a aperitiu o àpat principal, alguns xefs proposen platets alternatius als tradicionals àpats nadalencs

Divertits i originals, no sempre suposen menys feina

Del que es tracta és de posar-hi ganes i una mica d'imaginació


Potser és una llegenda, però diuen que el gran Ferran Adrià prefereix passar el Nadal amb llaunes, salmó fumat i percebes cuits. Per a aquells que ja fa massa anys que fan escudella amb galets o canelons i comencen a tenir ganes d'innovar, un menú a base de tapes pot representar una bona alternativa per a aquestes festes. Del que es tracta és de posar-hi ganes i una mica d'imaginació. Els més atrevits es poden arriscar a provar algunes de les receptes que proposen en aquestes pàgines els xefs més reconeguts en la matèria.

Xavier Pradanas, del restaurant El Cable de Sitges (Millor Tapa de l'any 2013), aposta per un niu d'ànec, que és una adaptació de l'ànec a la taronja i un galet farcit de pilota i verdura, amb una crema que no és una altra cosa que el brou amb espessidor. “L'elaboració és la mateixa i on hem innovat ha estat en el muntatge”, comenta Pradanas.

Al Tickets Bar, el restaurant dels germans Adrià al Paral·lel de Barcelona, els suggeriments són un caneló d'advocat i bou de mar i una garota sobre una base de patata, clara d'ou i maonesa. El cuiner Albert Adrià aposta per “recuperar un vermut a base de sardinetes i musclos, petxina variada, navalles i gambes bullides” i també l'escabetx. Al restaurant ofereixen un escabetx de foie gras, que presenten com un homenatge al restaurant Lúculo. “L'avantatge que una gran part del menjar sigui fred és que la mare pot estar a taula”, comenta Adrià.

Aquest és un dels grans avantatges de les tapes: que qui cuina es pot entaular al mateix temps que la resta de comensals. “Són dies en què la família es retroba i no és just que un o dos es tanquin a la cuina mentre els altres van bevent”, comenta Albert Raurich, del restaurant Dos Palillos. Ho sap per experiència. “Fer un àpat a base de tapes dóna molta feina; jo recomano fer-les el dia d'abans i combinar-les amb altres plats que es puguin preparar al moment”, subratlla. Les propostes de Dos Palillos són el wonton i el sahimi de toro. Algú es pot atrevir a intentar-ho, però la seva complexitat és alta i gairebé és preferible deixar aquestes delicatessen en mans dels que més saben.

El cuiner Paco Pérez, del restaurant Miramar de Llançà, ha obert fa poc el restaurant Eggs al passeig de Gràcia de Barcelona. Més enllà de les seves propostes, Pérez considera que, “en funció dels ingredients que s'escolleixin, es poden fer tapes divertides, diferents i a un cost assequible”. Les seves recomanacions, una mica més complexes, són els cupcakes de diverses textures, el dunkin de foie i un plat especial que han batejat amb el nom de Viva México.

No tan complexes són les propostes que fa Oriol Castro, de Compartir Cadaqués: unes sardinetes marinades i unes anxoves trufades –que, per tant, s'elaboren amb tòfona– un producte que ell considera “fetitxe”, i, per fer a casa amb certa facilitat, unes ostres amb suquet. “La gent també pot fer el suquet amb el caldo de l'escudella”, aclareix. Castro entén que aquestes festes són també una bona oportunitat per “recuperar productes ” de casa i “servir-los a taula intentant-los complementar amb un toc de modernitat”.

LES FRASES

Jo recomano fer les tapes el dia d'abans i combinar-les amb plats que es preparin al moment
Albert Raurich
restaurant dos palillos
L'avantatge que una part del menjar sigui fred és que la mare pot seure a taula amb els altres
Albert Adrià
Ticketsbar
Oferim tapes en què l'elaboració és la mateixa que en els plats tradicionals. Canvia el muntatge
Xavier Pradanas
restaurant el cable de sitges
En funció dels ingredients, es poden fer tapes divertides, diferents i a un cost assequible
Paco Pérez
Restaurant EGGS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona