Societat

Continua la situació de fort vent al Pirineu i Prepirineu i el risc d'allaus a la zona Ter-Freser

Augmenta l'acumulació de neu i es poden produir caigudes de grans dimensions en carenes orientades a sud

Hi ha 2 vies tallades per neu: la BV-4024, de Bagà a Coll de Pal i la C-28, de Vaquèira fins a Mare de Déu des Ares

Protecció Civil manté la Prealerta el Pla Procicat pels forts vents previstos pel Servei Meteorològic i que seran especialment intensos a la meitat Nord de Catalunya, amb ratxes que superaran els 90 quilòmetres per hora a les cotes més elevades. També és manté en Prealerta el Pla Allaucat pel risc d'allaus previst a l'extrem oriental del Ter-Freser (Ripollès), com a mínim, fins demà dilluns. En aquesta zona hi ha gruixos de neu acumulats superiors als 110 cm en cotes per damunt dels 2.000 metres. Pel que fa a l'estat de la mar, les onades poden superar els 2,5 metres fins dimarts al litoral gironí i per aquest motiu continua activada la prealerta del pla Inuncat.

Així doncs, Protecció Civil ha informat que manté la Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat pels forts vents previstos pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i que seran especialment intensos a la meitat Nord de Catalunya. El vent bufarà de component nord i les ratxes màximes més fortes, que superaran els 90 quilòmetres hora s'assoliran a les cotes més elevades. Les comarques més afectades són: Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, la Noguera, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà.

Cal extremar la precaució en aquestes zones, especialment a la muntanya ja que aquest fenomen de ventades coincideix amb gruixos importants de neus acumulats i la previsió de més nevades. A hores d'ara, i segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT) hi ha 2 vies tallades per neu: la BV-4024, de Bagà a Coll de Pal; i la C-28, de Vaquèira fins a Mare de Déu des Ares (tallat l'accés al Port de la Bonaigua per risc d'allaus). És necessari circular amb cadenes per la BV-4031, de Castellar de N'Hug fins a La Molina

També es manté en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Allaucat pel risc d'allaus previst a l'extrem oriental del Ter-Freser (Ripollès), com a mínim, fins demà dilluns. Segons ha informat l'Institut Geològic de Catalunya (IGC)en aquesta zona hi ha gruixos de neu acumulats superiors als 110 cm en cotes per damunt dels 2.000 metres.

Avui diumenge s'ha reforçat el vent del nord i continuen formant-se grans acumulacions de neu sota colls i carenes orientades a sud. En els darrers dies s'han produït caigudes espontànies d'allaus que en algun cas han assolit grans dimensions. Per aquests motius, als que s'afegeix la previsió de vent fort a cotes altes del Pirineu tot el cap de setmana, ha suposat que la previsió de perill d'allaus per aquesta zona hagi assolit el nivell FORT (nivell 4 sobre 5 en l'escala europea).

Actualment el perill se centra en la caiguda accidental d'allaus de placa pel pas d'una persona. El terreny exposat a aquest perill és sobretot en orientacions sud, est i oest i en els vessants nord arrecerats del vent. Aquestes allaus seran molt probables en pendents superiors als 35º.

Pel que fa a la possibilitat d'allaus espontànies, avui diumenge està pujant la temperatura i en moments d'ullades de sol s'espera que pugui caure alguna allau de mida suficient per malmetre infraestructures.

Cal tenir en compte que els gruixos de neu en general a aquesta zona són superiors als habituals per l'època.

També es manté la Prealerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya Inuncat per la previsió de mar de fons que afectarà avui, demà i fins dimarts, l'Alt i Baix Empordà i la Selva, amb onades que poden superar els 2,5 m. En el cas de la Selva, el risc és menor. Les onades més grans es poden produir a la zona del Cap de Creus i del Cap de Begur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA