Un xalet a la vora del cel

Ara fa cent anys van construir el refugi d'Ulldeter, el primer alberg dels Pirineus

El mateix dia que es produïa, la notícia de la inauguració del refugi d'Ulldeter va arribar a París i a Barcelona, gràcies a uns coloms missatgers. Va ser el 25 de juliol de 1909, ara fa justament un segle. Era una època en què l'excursionisme s'estava imposant entre les classes més o menys benestants del país i, ateses les dificultats que hi havia per arribar al peu de les muntanyes (pujar a Setcases ja era una petita odissea i seguir cap a l'actual Vallter, una epopeia) es feien necessaris llocs d'aixopluc des d'on començar o acabar les travessies.

El refugi d'Ulldeter (el Xalet, com en diuen els de la comarca), situat a 2.393 metres d'altitud, va ser el primer dels Pirineus que va fer també funcions d'alberg. Fins aleshores, d'Hondarribia a Llançà hi havia només els anomenats hospitals, uns refugis més modestos. El Xalet estava dotat amb 21 llits i s'hi oferira servei de cuina i menjador, amb una bona llar de foc.

Una nova etapa

Avui, els caminants que pugen o baixen del coll de la Marrana i passen per aquell lloc hi troben tan sols unes runes, amb una placa que rememora el vell xalet. L'edifici, promogut pel Centre Excursionista de Catalunya, aleshores presidit pel cèlebre Cèsar August Torras, i situat a tocar del naixement del Ter -una imponent obra d'estil noucentista dissenyada per l'arquitecte Jeroni Martorell- el van fer malbé durant la guerra. Enlloc de reconstruir-lo al mateix punt, al 1959 van aixecar un altre edifici a la mateixa zona -als peus de la carena dels Gra de Fajol- però en una cota inferior, a 2.221 metres.

Com va passar amb el primer refugi, l'actual ha esdevingut un punt de partida, d'arriba o de trobada per als centenars d'excursionistes que anualment es mouen a la part oriental dels Pirineus. Igual que el del 1909, aquest està gestionat pel Centre Excursionista de Catalunya, que el té obert tot l'any. Hi ha set habitacions, amb un total de 52 llits, i serveixen esmorzars, dinars i sopars.

Doble celebració

El refugi actual es va construir coincidint amb el 50è aniversari del xalet vell, per la qual cosa aquest any, junt amb el centenari del primer edifici. es commemora també el mig segle d'història del nou. El Consell Comarcal del Ripollès i el Centre Excursionista de Catalunya, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Setcases i altres entitats i institucions de la comarca, han confeccionat un programa d'activitats populars. Fins al 31 d'aquest mes es pot visitar a la casa de la vila de Setcases una exposició de fotografies d'Ignasi Canals, mentre que del 3 al 20 de setembre tindrà lloc una altra mostra -Cent anys d'Ulldeter, cent anys de muntanya es titula- al Casal de Camprodon. Els actes centrals es van fer el cap de setmana del 24 i 25 de juliol, amb una sèrie d'excursions per la zona i uns parlaments al refugi nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA