Societat

La desfeta de 1714 es reviu amb tot detall a Moià

El municipi natal de Rafael Casanova recrea des del 2001 la batalla de l'11 de setembre de 1714 amb representacions històriques, un mercat i altres activitats

Les representacions teatralitzades i les fires temàtiques –amb les medievals com a punta de llança– s'han convertit en els darrers anys en una constant en la geografia festiva catalana. Ara fa dotze anys, però, això no era així i tot just començava a despuntar aquesta nova manera d'impulsar les festes populars. I va ser el 2001 quan a Moià van decidir que havien de treure més profit al fet que Rafael Casanova, el conseller en cap de Barcelona l'any 1714, hi hagués nascut i, a la vegada, donar més visibilitat a la Diada de l'11 de Setembre que, fins llavors, es limitava a una ofrena floral.

D'aquesta manera, i gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Moià, el museu de la població –situat a la casa natal de Casanova i on hi ha una exposició permanent sobre ell i la Guerra de Successió– i el Museu d'Història de Catalunya, va néixer la Festa Barroca de Retorn al 1714 que, per tant, avui arriba a la dotzena edició.

El coordinador de la festa, Ramon Tarter, explica que l'estructura bàsica de la festa es basa “en una fira temàtica del segle XVIII i en diferents petites representacions teatrals al voltant de la figura de Casanova i la Guerra de Successió, que van variant cada any”. Les representacions segueixen un guió amb una base històrica i el vestuari i atrezzo s'ha anat confeccionant al llarg del anys.

Aquest any, el programa, reduït a un sol dia per qüestions pressupostàries, inclou la representació d'El casament de l'hereu, esquetx que es recupera després d'anys, L'elecció del conseller en cap o la Darrera junta de guerra. Aquestes petites representacions completaran els clàssics, el mercat del segle XVIII, tot el dia, la desfilada del soldats i la tornada de canons que inicia la festa a la una del migdia, o l'atac final de les tropes francoespanyoles sobre Barcelona, ja de nit. Tarter concreta que les representacions i l'organització de la festa barroca mobilitzen entre 50 i 60 persones que hi participen de forma voluntària.

Tot i que és difícil saber quanta gent passa per una fira a l'aire lliure, els organitzadors estimen que, si el temps acompanya, avui prop de 5.000 persones visitaran Moià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.