Societat

La més gran demostració de cultura popular catalana

Vilafranca ja ho té tot a punt per a les festes de Sant Fèlix, que a més d'una de les diades castelleres més importants exhibeix tradició i història

Vilafranca escalfa motors per a la seva festa gran, la que els seus administradors fa mesos que preparen mentre tenen cura de Sant Fèlix a casa seva. Aquestes són dues de les singularitats d'aquesta festa major, declarada d'interès patrimonial per la conservació del seu folklore i riquesa cultural.

Les festes les organitzen cinc administradors que l'alcalde tria entre ciutadans prou vinculats a Vilafranca i les seves entitats. Aquests s'han de fer càrrec d'elaborar el programa, escollir pregoner, fer els cartells, buscar finançament per a les festes i seleccionar també les colles castelleres de la Diada de Sant Fèlix, una de les més esperades i espectaculars del calendari casteller.

Molta feina, doncs, per una festa major que se celebra els dies 29, 30 i 31 d'agost, els tres dies grans de la festa tradicional. Però s'amplia, com ja es fa des de fa anys, fins al 2 de setembre amb més activitats i, sobretot, amb la festa major dels petits.

La cultura popular centra els tres dies “grans” de la festa amb cercaviles diàries i amb sortides de migdia i vespre per gaudir del ball de bastons i cavallets, del bestiari i els diables, dels gegants i els capgrossos... Un dels més amplis ventalls d'exemples de les tradicions festives catalanes més arrelades i històriques.

La festa major comença el dia 29 amb la tronada, però el dia abans es fa la lectura del pregó, que aquest any farà l'escriptor i director teatral Jordi Casanovas. L'estampa, la festa solidària, la capta i altres aspectes previs ja estan llestos.

El dia gran és el 30, dia del patró, en què l'ofici solemne dóna pas a la diada castellera i, sobretot, al vespre, a la processó del sant. Aquesta imatge, que durant l'any ha estat vivint per torns a casa dels administradors, passarà enmig d'una multitud pel centre de Vilafranca per fer l'entrada a la basílica de Santa Maria. Una processó que va acompanyada per tots els grups de cultura popular que protagonitzen els actes festius. La diada castellera inclou aquest any la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Joves Xiquets també de Valls, els Minyons de Terrassa i la colla local. Pel que fa a la resta de la gresca, els organitzadors han anunciat concerts d'Obrint Pas, Els Catarres, l'orquestra Selvatana i Blaumut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.