Societat

La calor dispara les assistències per picades de medusa a la Costa Brava

La Creu Roja atén 1.452 banyistes des del principi de la temporada

Els socorristes rescaten 36 banyistes d'ençà que va començar el servei de vigilància

Les elevades temperatures que s'han registrat a finals de juliol han disparat les assistències per picades de medusa a les platges de la Costa Brava.

La calorada dels darrers dies, que ha enfilat els termòmetres per damunt dels 30ºC, ha animat els banyistes a remullar-se a les platges, però també ha facilitat l'arribada d'aquest invertebrats al litoral.

Dels 1.452 banyistes que els socorristes de la Creu Roja han atès fins ara per urticàries provocades per les meduses, més de la meitat (885) han patit una picada de medusa entre el 15 de juliol i el darrer cap de setmana. Els dies en què es va detectar més presència d'aquests invertebrats al litoral gironí va ser entre el 22 i el 28 de juliol (aleshores, els socorristes van efectuar 405 assistències).

En cas de picada, la Creu Roja recorda que cal evitar rascar-se o fregar la zona afectada amb la tovallola. S'ha de rentar la ferida amb aigua salada i, després, omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor a la zona afectada, durant uns cinc minuts, per combatre la coïssor.

Les assistències per picades de medusa es mantenen més o menys en la mateixa línia que l'estiu del 2012. Aleshores, durant tota la temporada, se'n van arribar a fer 3.517 (de les quals, a principis d'agost, ja se'n portaven 1.511).

Més de 5.000 assistències

L'estadística de la Creu Roja, que aquest any vigila una trentena de platges del litoral gironí, també recull que fins ara s'han hagut de rescatar 36 banyistes. Si bé més de la meitat no revestien problemes greus, sí que en quatre ocasions ha calgut activar la barca de salvament.

D'ençà que va començar el servei de vigilància, a mitjans juny, els socorristes de la Creu Roja han fet 5.068 assistències a la trentena de platges de la Costa Brava on l'entitat hi té presència. L'any passat, per aquestes dates, se n'havien fet 6.370 (tot i que també es prestava el servei a més platges).

El gruix de les assistències el continuen centrant els cops, els talls i les ferides (2.398). A aquestes assistències, les segueixen les fetes arran de picades i al·lèrgies (2.182). Precisament, dins aquest darrer grup és on es comptabilitzen les urticàries provocades per les meduses.

D'altra banda, els socorristes també han participat en la recerca de 41 menors que s'havien perdut.

Alertes i recomanacions

Un altre dels punts que crida l'atenció de l'estadística és el que fa referència a les alertes i recomanacions. A les diferents platges de la Costa Brava, els socorristes de la Creu Roja n'han arribat a fer més de 6.550. Sobretot, a banyistes que nedaven fora de la zona de bany (1.051) o a gent que s'havia enfilat a les roques i als espigons (807). A més, també s'ha demanat a 595 banyistes, a qui els socorristes han notat cansats, que sortissin de l'aigua.

Aquest estiu, prop d'un centenar de socorristes de la Creu Roja vigilen diàriament el litoral gironí. En total, hi ha una trentena de platges de la Costa Brava on la samarreta que porten els socorristes llueix el característic emblema de la Creu Roja. Entre els municipis on l'entitat presta el servei hi ha Portbou, Llançà, Roses, Castelló d'Empúries, l'Escala, Pals, Begur, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES