Societat

Riudoms fa festa de la seva aliança amb l'avellana

La 33a edició de la fira dedicada a aquesta fruita seca típica de la regió atreu estands comercials i genera expectació amb actes com la cursa de portadors de sacs

Fa trenta-tres anys, a Riudoms se'ls va acudir la necessitat de replantejar la seva antiquíssima fira comercial, la Fira de Sant Llorenç, donant-li algun tret característic que la fes única al territori. D'aquesta idea, va néixer la Fira de l'Avellana, que a partir d'avui i fins diumenge celebra la seva 33a edició (la 414a en el cas de la Fira de Sant Llorenç). “Era l'època de l'inici de les reivindicacions al camp sobre el conreu de l'avellana, dels primers problemes dels productors amb la distribució i la comercialització, les baixades de preus... I vam pensar que centrar-nos en aquest producte era una manera de reivindicar-la i de difondre la riquesa agrícola de Riudoms, que llavors era encara més important”, explica Francesc Xavier Bonet, director de la fira.

Tot i que ara la importància del treball al camp ja no és tan dominant en aquesta localitat del Baix Camp com ho era fa tres dècades, encara moltes de les tradicions hi mantenen un enllaç. I l'estima i l'èxit que any rere any aconsegueix la Fira de l'Avellana ho continua demostrant.

La base principal de la festa, pels que vulguin descobrir-la, és evidentment una fira multisectorial on es poden trobar comerços locals, de l'entorn, però també entitats i estands municipals. I, és clar, la presència ineludible de l'avellana a l'apartat central de la fira: es poden conèixer els productors locals, comprar les avellanes locals als estands oficials i fins i tot fer degustacions de productes relacionats amb aquesta ineludible fruita seca, com el gelat d'avellana o fins i tot una copa de cava d'avellana. Però potser l'acte més conegut de la fira és el que diumenge, a partir de dos quarts de vuit del vespre, probablement reunirà més gent: la cursa de portadors de sacs d'avellanes, en què els valents que s'atreveixen a carregar sobre les espatlles els 58 quilos d'avellanes i recórrer els 1,4 quilòmetres competeixen per guanyar la final de la prova combinada que agrupa també els resultats de les curses de Sant Jaume a Reus i del Firagost a Valls.

El recinte firal obrirà aquesta tarda a partir de les sis, i a dos quarts de nou del vespre es farà la inauguració oficial. Fins diumenge, es podrà gaudir també d'actes culturals i festius paral·lels, com cercaviles, balls de nit, visites a la casa pairal de Gaudí i havaneres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA
educació

El Narcís Monturiol, pioner en la formació de tècnics en renovables

figueres
SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA
URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA