Societat

La descoberta

Del túnel a la torre

EL LITORAL DE MONTGAT resseguit en paral·lel per la línia de ferrocarril més antiga de l'Estat, és ple de punts emblemàtics que val la pena conèixer i que donen valor a una escapada fins a les seves platges

Els pescadors montgatins mantenen viva la tradició de la subhasta cantada de peix, l'única d'aquestes característiques que es manté viva a Catalunya i que té protecció local com a patrimoni immaterial. La venda de peix a través d'aquest curiós sistema es fa cada dia de dilluns a divendres a la una del migdia davant de l'església de Sant Joan, situada entre la via del tren i la platja.


De barri pescador de Tiana a municipi amb identitat pròpia. Montgat manté arran de mar l'essència del seu passat i un dels seus atractius turístics més destacats: dos quilòmetres de platja fàcilment accessible gràcies al tren. És precisament aquest ferrocarril el que li atorga un dels trets identitaris més destacats. El primer túnel ferroviari que es va excavar a tot l'Estat es va fer en un petit turó arran de mar on durant l'edat mitjana havia hagut un castell, avui desaparegut. A tocar de mar es troba també la torre de guaita, una construcció del segle XVI recentment restaurada, que formava part del conjunt de la masia de Can Alsina, que es va enderrocar a finals del segle XX. Es pot fer una visita guiada de la torre si es demana prèviament a la regidoria de Cultura de Montgat. Arran de mar es troba el barri antic del municipi, originari del segle XVII, quan les incursions pirates van anar afluixant i les barraques de pescadors van deixar pas a modestes cases amb façana de cara al mar que permetien observar l'arribada de les barques carregades de peix als familiars dels pescadors. La principal edificació del nucli és l'església de Sant Joan. Iniciada el 1816, va patir els estralls de la Guerra Civil.

Marta Membrives

COM S'HI ARRIBA. Montgat té dues estacions de ferrocarril que són un bon punt de partida per a aquesta ruta. També s'hi pot arribar en vehicle per l'N-II, la B-20 i la C-31. Hi ha línies d'autobús que enllacen amb Tiana, Badalona i Santa Coloma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona
transports

15 milions i dos mesos de talls per arreglar el robatori de coure

barcelona
societat

Detinguts tres homes que cultivaven més de 3.100 plantes de marihuana a Tivissa

Barcelona

Condemnen els membres d’una xarxa de prostitució a diverses penes presó

barcelona
infraestructures

Aigües de Mataró renova la xarxa de cinc carrers del barri de Cirera

Mataró
societat

Desconvocada la vaga de Nestlé després d’aconseguir millores al conveni

girona
societat

Detenen un home a Vic per la mort de la seva parella, desapareguda des d’abril

barcelona
transports

La tuneladora reprèn els treballs al tram central de l’L9

barcelona