Societat

Sant Domingo beneeix les aigües d'Argentona

El poble del Maresme celebra avui el dia gran de la festa major amb el tradicional aixecament de càntirs i la fira internacional de ceràmica i terrissa

Explica la tradició que un terrible episodi de pesta a mitjan segle XVII va fer tremolar la bona gent d'Argentona, que va fer arribar les seves pregàries a Sant Domingo perquè en tingués misericòrdia. El sant va atendre la demanda beneint les aigües del municipi i salvant els seus veïns d'una mort segura. Des de llavors, cada any es repeteix el ritual a càrrec del mossèn, i després que l'alcalde hagi renovat el vot de poble. El costum, que és tossut, marca com a objectiu que les propietats curatives de les aigües es mantindran sempre i quan es recullin amb un càntir nou i s'hi afegeixi un anís. Per tant, a Argentona és obligat que cada any s'estreni càntir. El model d'aquesta edició és una rèplica que hi ha al Museu del Càntir d'una peça arqueològica italiana datada del segle III aC i de la qual s'han fet 2.500 exemplars.

En el cas d'aquest atuell d'aigua, Argentona n'ha fet bandera convertint-lo en un símbol de la seva història. Per aquest motiu, avui també se celebra l'aixecada de càntirs, una prova de força i enginy que té com a repte beure un glop d'aigua del càntir més gran.

Són més d'un metre d'alçada i 200 quilos de pes que posen a prova, any rere any, els valents que s'hi apunten, la majoria dels quals són veïns i veïnes d'Argentona que es transformen en els herois de la jornada davant la mirada expectant de centenars de persones. Al càntir gros se'l coneix popularment com el càntir “Gonsales” en record del presentador de televisió Jordi González que el 2006 va voler fer la prova d'aixecar-lo en un programa en directe i el va acabar trencant i inundant d'aigua el plató.

La festa del càntir es completa amb una fira internacional de ceràmica i terrissa que omple els carrers del centre de la població amb desenes de paradetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona