Societat

PATRIMONI

El castell de Cervià ja és de l'Ajuntament, amb dues donacions i 80.000 euros

L'equip de govern tanca un acord amb els propietaris, i es queda el recinte emmurallat i la torre de les Hores

La finca adquirida té més de 3.200 m²

L'Ajuntament de Cervià de Ter ha tancat un acord amb els propietaris de dos dels principals monuments del poble, el castell i la torre de les Hores, que passen a ser de titularitat municipal. L'equip de govern de Cervià de Ter, de CiU, ha rebut dues donacions de propietaris i, per assegurar-se el tercer terç, ha tancat un conveni fins al 2020 per un valor total de 80.000 euros (a raó de 10.000 euros l'any). “Amb les donacions i el conveni firmat, tenim el castell i la torre per al patrimoni de Cervià”, assegura l'alcaldessa, Roser Estañol (CiU).

Estañol considera que el canvi de titularitat del castell i de la Torre de les Hores és una de les bones notícies dels dos anys de mandat del seu govern. “Havíem hagut d'actualitzar el cadastre i aplicar les noves tarifes de l'aigua i això, en canvi, és una satisfacció”, destaca. Dues terceres parts de la propietat han passat a ser municipals gràcies a la “generositat” dels germans Joan i Pilar de Fonsdeviela i Abulí, que van fer la donació a l'Ajuntament de Cervià de Ter a principis d'abril.

Pel que fa al conveni acordat amb la resta de titulars, l'alcaldessa troba “assumibles” els 10.000 euros anuals que ha de pagar l'Ajuntament. Recorda que el pressupost municipal del 2013 és de 677.237 euros. La finca adquirida té més de 32.00 metres quadrats, i les restes del recinte sobirà del castell són visibles des d'una àrea d'uns 700 m².

Un document del 1024

Part de les gestions perquè l'operació de transacció hagi estat possible han estat de l'associació Amics de Cervià Antic, que va néixer el 2011. El seu president, Gerard Oliver, valora que el poble pugui disposar “d'un dels principals elements de la seva història”. L'origen del castell és de finals del segle X, tot i que membres de l'associació, amb un centenar de socis, tenen documentat un text del 1024 que ja parlava que “el noble Sunyer Llobet, senyor de Cervià, va dictar testament des d'una de les cambres del castell”. Durant prop de 400 anys, el castell de Cervià, juntament amb el monestir romànic de Santa Maria, va ser el centre d'un important domini feudal de les actuals comarques de Girona.

Juntament amb el castell, l'Ajuntament és titular de la torre de les Hores, una construcció defensiva de planta circular, dels segles XI-XII, que forma part del recinte emmurallat. A la Torre, hi havia dependències de la mateixa família propietària del castell. Tant el castell com la torre són declarats béns cultural d'interès nacional (BCIN) pel govern.

LES FRASES

Amb les donacions i el conveni firmat, tenim el castell i la torre per al patrimoni de Cervià
Roser Estañol
ALCALDESSA DE CERVIÀ DE TER (ciu)
Cervià té un atractiu històric notable, i el castell n'és un dels principals elements
Gerard Oliver
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ AMICS DE CERVIÀ ANTIC

Un projecte amb circuit i mirador per 400.000 euros

La segona part del canvi de titularitat del castell de Cervià i de la Torre de les Hores, un imponent edifici al nucli antic, hauria de permetre que el castell passés a ser un mirador amb un circuit visitable. El projecte de restauració, de 400.000 euros, és de l'Institut de Patrimoni de la Universitat de Girona (UdG) i del paisatgista Martirià Figueras.

L'alcaldessa, Roser Estañol, confia que el projecte rebi la subvenció de l'Estat mitjançant l'1 per cent cultural. “Confiem que ens ho puguin donar. Lògicament, l'Ajuntament no pot assumir 400.000 euros”. Estañol explica que tenen molta documentació de la vida al castell i al monestir romànic de Santa Maria, i que la segona part del projecte permetria fer-ne difusió. Segons explica Gerard Oliver, president de l'associació Amics de Cervià Antic, completar el projecte del castell, el punt més elevat del municipi (925 habitants) permetria que fos “visitable per grups i escoles”. “Hem de posar Cervià en el mapa cultural. Tenim el monestir romànic [on hi ha l'Ajuntament i la biblioteca] i ara hi afegiríem el castell.” En el projecte de millora de l'espai, es preveuen excavacions a les restes arqueològiques de la fortalesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT