Societat

La Tavella: sembrar i collir

El projecte d'horta ecològica dóna feina a 11 persones amb discapacitat o malaltia mental

Productes de proximitat, de temporada, ecològics i, sobretot, molt solidaris. Això és el que contenen les cistelles de fruita i verdura de La Tavella, un projecte d'inserció sociolaboral per a persones amb discapacitat i malaltia mental gestionat per l'empresa Ecogrup Ecològica, constituïda l'octubre de 2012. Mitjançant el conreu de 10 hectàrees de terreny repartides en cinc finques –dues al Vallès Oriental (Cànoves i Samalús, i Santa Maria de Palautordera) i tres a Osona (Vic, Calldetenes i Tavèrnoles)–, algunes cedides, altres arrendades i una concedida per la Generalitat de Catalunya, La Tavella treballa perquè persones de totes les edats i condicions amb risc d'exclusió social puguin tenir una feina.

Sembrar per recollir satisfacció. “Nosaltres no ens dediquem a vendre fruita i verdura. Aquests productes són l'instrument per continuar amb l'objectiu que ens mou, que no és guanyar diners, entre altres coses perquè els marges amb el producte fresc són molt estrets, sinó donar solidesa i continuïtat a una activitat i a uns llocs de treball”, explica Jordi Llauradó, director gerent de La Tavella. Entre les tasques administratives, agrícoles, i de manipulació i transport de les cistelles, en total La Tavella ofereix treball a 14 persones, de les quals 11 tenen algun tipus de discapacitat. En l' àrea d'administració no hi ha persones amb discapacitat intel·lectual, sinó física: “Segons el perfil de cadascú intentem adequar-li un lloc de treball”, aclareix Llauradó.

Les cistelles de verdura, fruita o mixtes (a partir de 10,8 euros, 12,7 i 23,6 respectivament) es venen a tot Catalunya –“principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona, però podem arribar i arribem a qualsevol capital de comarca o població mitjana”, afirma Llauradó–. Les comandes es poden passar a recollir a qualsevol dels establiments col·laboradors de La Tavella que figuren al seu web o bé a domicili. “Quan vam començar, el 2011, veníem 250 cistelles al mes i ara estem a la ratlla de les 1.000.” Una xifra important, que demostra que “el model funciona”, però que encara queda lluny de les 48.000 cistelles setmanals de l'empresa d'Anglaterra que prèviament van visitar els gestors de La Tavella. “Allà tenen una pila d'anys d'avantatge, però això ens demostra que aquí encara hi ha camp per córrer.”

L'entitat promotora del projecte La Tavella és la Fundació Viver de Bell-lloc, amb seu a Cardedeu. Es va constituir el 1982 i sis anys més tard va posar en marxa el centre especial de treball Viver de Bell-lloc per donar feina a persones amb risc d'exclusió social. Al cap d'un temps, al projecte La Tavella s'hi va sumar una altra entitat social sense ànim de lucre: l'Associació Sant Tomàs-PARMO, amb seu a Vic i fundada el 1966. “Som dues entitats amb experiència en el sector de la discapacitat que compartim valors, objectius i missions. El que pretenem és la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i la seva inserció sociolaboral”, explica Llauradó.

3
tipus de cistelles comercialitzen des de La Tavella: una de fruita, una de verdures i una de mixta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes