Societat

La casa de la família Dalí a Figueres, oberta per Fires

Els Amics dels Museus Dalí van fer ahir tres visites a l'habitatge de la plaça de la Palmera, coincidint amb Santa Creu

El pintor hi va tenir el primer estudi

Els Amics dels Museus Dalí van organitzar ahir per primer cop unes visites guiades al pis de la plaça de la Palmera, de Figueres, on va viure la família de Salvador Dalí. Coincidint amb les Fires de Santa Creu, alguns figuerencs van poder accedir a l'habitatge on el pintor va tenir el seu primer estudi i el terrat des d'on Dalí va pintar molts quadres emblemàtics de la seva joventut, com Noia de Figueres. Aquestes visites s'han fet aprofitant que una part del pis –que està dividit en dos– ha quedat deshabitat. Tot i això, ahir es va poder veure part de la casa, on encara hi viuen. Les visites s'han restringit als socis de l'entitat i no és previst que es facin regularment.

El periodista Josep Playà va comentar la visita i va explicar algunes anècdotes de l'adolescència de Dalí al pis. Playà va mostrar les habitacions que el pintor va fer servir d'estudi de pintura i algunes fotos de l'època de com era llavors. També l'habitació de convidats, on Federico García Lorca va passar uns mesos el 1927. Però sobretot va destacar la importància que va tenir el terrat per a Dalí. Precisament, les últimes fotos que es conserven de Salvador Dalí al pis de la plaça de la Palmera són uns retrats del pintor amb la seva germana, Anna Maria, i amb Luis Buñuel al terrat.

L'edifici va ser promogut per Enriqueta Mas Roger i dissenyat per l'arquitecte Josep Azemar i està situat a molt pocs metres de la casa natal de Dalí. La família hi va viure des del 1912 fins al 1947, quan es van traslladar a Cadaqués. El pintor hi va viure entre els 8 anys i els 25, quan el pare Dalí el va fer fora de casa, després d'una discussió. El pintor hi va tornar de nou als anys 70 per fer-hi una visita.

Activitats a dojo per als més menuts de casa

Les activitats de les fires de Santa Creu de Figueres ahir van fer les delícies dels més menuts de la casa, que van tenir opcions per donar i per vendre. Els tradicionals jocs del Jugui-jugui al parc Bosc, per exemple, o els petits contes amb marionetes que es van fer al vestíbul del Teatre El Jardí van ser algunes d'elles. També la cercavila de gegants, que va recórrer la ciutat a la tarda, organitzada pels Amics dels Gegants de Figueres, és un dels actes més esperats per la mainada. A més, ahir la Rambla va tornar a a vestir-se d'edat mitjana i les justes de cavallers del rei Jaume van atreure també els petits. Avui, Santa Creu afronta l'últim dia d'activitats, amb la rua infantil com a plat fort, la diada castellera i la trobada de 600. Els focs d'artifici tancaran les fires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona