el reportatge

Un vi d'altura

Sumarroca tanca un acord per servir en exclusiva el seu vi i cava a l'àrea de negocis de la T1 del Prat

La Vinya del món. Els enòlegs ara utilitzen la tecnologia per aconseguir que l'atzar i l'encert o l'error no siguin l'únic camí per descobrir un vi nou. La ciència, però, no permet miracles. Fa 18 anys que van iniciar el projecte i de moment encara no han trobat l'elixir.


Bodegues Sumarroca s'ha convertit en només 20 anys d'història en «una marca de referència». Fa uns dotze anys ja va fer el salt aconseguint col·locar el seu producte en exclusiva al Museu Guggenheim de Bilbao, amb una etiqueta específica i més tard a l'imponent Palau de Congressos Kursaal de Donosti. Per aconseguir-ho, l'empresa, amb seu al Rebato, a Subirats, va presentar-se com una marca de vins i caves de qualitat que treballa amb la trilogia de les varietats del cava penedesenc però que no fa lletjos a les varietats d'arreu el món, «perquè som una empresa del món». Qui ho diu és Tomàs Puig, l'enòleg a qui no li agrada sortir a les fotos i que treballa des de fa anys per fer créixer la qualitat dels seus vins. Els guardons de les guies Peñín i Repsol, el boca orella i el treball de l'equip d'exportacions han permès que hagin fet un altre salt, en aquest cas d'alçada, per difondre encara més el seu producte.

Fa un mes donaven a conèixer l'acord a què han arribat per tal de servir en exclusiva els seus caves i vins blancs a les àrees de negocis i sales VIP de les terminals 1 i 2 de l'aeroport del Prat durant els pròxims quatre anys. La signatura d'aquesta exclusiva «enorgulleix la cassa», diu l'enòleg, perquè «no és gaire habitual que una empresa mitjana assoleixi aquests acords, més normals en les empreses grans del Penedès». Durant els quatre anys del contracte signat, l'empresa oferirà, entre d'altres, el seu Gran Brut Allier o el Núria Claverol, que han tingut reconeixements en diverses puntuacions.

Del que està més satisfet l'enòleg no és d'aquest contracte sinó de l'hectàrea i mitja que té l'empresa en uns terrenys de propietat a l'Alt Penedès, on des del 1991 es cultiven fins a 364 varietats d'un total de 28 països de tot el món a la recerca del vi exclusiu i únic que els permeti fer-se un nom. La feina té el suport de la Universitat Rovira i Virgili, que ha estat treballant en la recerca del genoma de cada varietat i que ha col·laborat en les microvinificacions que s'han fet fins ara. El treball de recerca fet durant aquests 18 anys, l'únic d'aquestes característiques fet a Catalunya, ha permès preseleccionar fins ara 25 varietats amb vista a fer diverses proves pilot. Segons explica l'enòleg, es preveu que d'aquí a dos o tres anys l'empresa comenci a comercialitzar les primeres ampolles d'un vi de gran qualitat «exclusiu i únic» d'una vinya que no superarà l'hectàrea de grandària, que és l'espai màxim que es permet perquè la prova sigui considerada experimental.

Puig explica que entre les varietats en què s'ha estat treballant més és en diverses catalanes i algunes de l'Est. L'enòleg descobria fa dies la ubicació de la Vinya del Món al diari i destacava que entre les fileres de vinyes hi ha unes setanta varietats catalanes, moltes de les quals ja no es fan servir, i no amagava el seu desig d'aconseguir que aquest vi, exclusiu i únic, sigui de varietats catalanes «post o prefil·loxera».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.