Societat

societat

Ripoll interpreta l'origen del país

Obre el centre que explica la creació de la nació i les figures de Guifré i l'abat Oliba

L'atractiu hi ha estat des del 879, quan Guifré el Pelós va fundar el monestir de Ripoll i la nació catalana, però fins ara no s'havia venut prou bé. Amb la inauguració ahir del centre d'interpretació d'aquest monestir es completa el projecte Terra de Comtes i Abats, i per tant aquesta marca turística agafa la màxima potència per posar en valor el patrimoni cultural i natural del Ripollès i la història, mitologia i simbologia associada. El de Ripoll completa el triangle de centres d'interpretació iniciat el 2003. Ja hi ha en funcionament el de Sant Joan de les Abadesses –centrat en la figura mítica i literària del comte Arnau i en el monestir i el palau abacial– i el castell de Mataplana –també sobre el comte– i el santuari de Montgrony de Gombrèn –a l'entorn de la llegenda patriòtica d'Otger Cataló–. El centre de Ripoll beu dels orígens de la nació i de l'important centre cultural que a l'edat mitjana va ser l'escriptori monàstic i destaca les figures de Guifré i de l'abat Oliba. El Terra de Comtes està liderat per Ripollès Desenvolupament i pels ajuntaments de Ripoll, Gombrèn, Campdevànol i Sant Joan.

De la capella de la congregació a la sagristia

El centre d'interpretació està ubicat a la capella de la congregació (segle XVII), que està dins de la de Sant Pere (890), just al costat de la famosa portalada del monestir. A l'antiga sagristia, s'hi pot veure un audiovisual sobre la història i la importància del monestir de Santa Maria. A la capella, hi ha l'espai d'interpretació museística que analitza el monestir des del punt de vista històric, religiós, cultural, social i nacional. La rehabilitació i l'equipament han costat 1,5 milions d'euros, sufragats pels ajuntaments, la Generalitat i l'Estat. Ahir, va ser inaugurat pel conseller d'Economia, Felip Puig, i el bisbe de Vic, Romà Codina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona