Societat

Menjar, i fer-ho gratis, és possible

Olles, farinetes, escudelles i arrossades populars tornen a cuinar-se amb motiu del carnaval

La ciutat de Barcelona enceta avui el menú gratuït de carnestoltes amb una botifarrada d'ou davant la Boqueria

La crisi, que castiga la butxaca i l'estómac de molts catalans, encara no ha esclatat en una revolta al carrer perquè, entre altres coses, menjar encara resulta barat. Per a qui no s'estimi gaire el seu aparell digestiu hi ha l'opció de l'hamburguesa a un euro de les grans cadenes de menjar ràpid, i per al col·lectiu cada cop més nombrós que ni tan sols pot donar-se el caprici d'aquesta misèria, les institucions benèfiques, com ara el Banc dels Aliments, ja fa temps que han estès els braços, i no els tanquen.

Certament, la situació no és per fer-hi broma, però a partir de la setmana vinent el país entrarà, irremeiablement, en aquest període en què el tòpic i el negoci diuen que la conya i la disbauxa són obligades. Peti qui peti, el carnestoltes arribarà puntual a la cita i amb la seva visita ho farà també una àmplia, variada i suculenta oferta d'àpats carnavalescs que tenen la virtut –pels temps que corren, la generosa virtut– de ser majoritàriament gratuïts, o quasi. Durant uns dies, esmorzar, dinar, berenar i en alguns casos sopar es podran fer sense gastar-se un duro. Hi ha, doncs, motiu per a l'alegria i la xerinola.

El primer tast de la disbauxa gastronòmica es viurà avui, al punt del migdia, davant el mercat de la Boqueria, on es distribuiran 6.500 racions de botifarra d'ou entre els que tinguin la paciència de fer cua. Amb l'arribada del rei Carnestoltes, la cosa gastronòmica s'animarà i el mateix dijous dia 7, per exemple, a Tarragona donaran coca de llardons gratis per esmorzar, botifarra d'ou a mig matí i tornaran a repartir coca, a la tarda, per a aquells que encara conservin el costum de berenar.

Però el dia important és diumenge de la setmana vinent, quan les olles i les calderes per alimentar gratis al personal bulliran a les places de molts pobles. A Pardines (Ripollès), hi faran coure farinetes, mongetes i rostes; a Sant Pere Pescador (Alt Empordà), el menú serà a base d'arròs. Després del cafè, i si es vol berenar de gorra, a Llers (Alt Empordà), repartiran pa, allioli i botifarres de tots colors.

L'arròs també traurà el ventre de pena als que aquell dia s'acostin a Sant Fruitós del Bages. Bagà (Berguedà), també alimentarà el personal el dia 10 fent coure arròs en el que s'anomena l'antic àpat dels pobres; “i tan pobres com som”, que va escriure el poeta, i tan pobres com ens està convertint, dia a dia, la refotuda crisi.

El dimarts de carnaval és l'altre dia gran d'aquest festival culinari, amb ranxo a Peramola (Alt Urgell) a base –atenció!– d'escudella, botifarra i patates al caliu; en acabar us demanaran la voluntat. També suculents, però més modestes, són les escudelles que aquell mateix dia se serviran a Sant Feliu de Codines i Castellterçol (Vallès Oriental) o l'arròs d'Albons (Alt Empordà). Qui s'afanyi, i hagi contribuït amb algun ingredient, el vespre del dimarts el deixaran sopar de gorra amb l'escudella de recapte d'Arenys de Mar (Maresme).

La crisi no perdona ni els bons costums del carnaval. A Queralbs (Ripollès), qui vulgui escudella
diumenge vinent haurà de pagar
8 euros. Si ho fa, tindrà teca i plat de record, i si abona 4 euros, només el suc. Entre un i altre preu,
5 euros, costarà l'escudella que aquell dia es farà coure a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). Fèlix Millet no hi serà; té els diners per pagar-ho, però li falten els ànims per menjar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC