LA RIERA DE GAIÀ (Tarragonès)

Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments

Foc i versots

Els balls de diables inundaran aquest dissabte la Riera de Gaià amb les seves danses de foc en la que serà la 13a Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments de Catalunya. Aquesta mostra, que és itinerant, pretén difondre el model de ball de diables tradicional, que té com a protagonistes el foc, però també, i sobretot, la paraula, a través de la representació dels seus diferents balls parlats. Per aquest motiu, la mostra té un caràcter molt pedagògic, sense oblidar, però, el vessant festiu de l'esdeveniment. Aquest any a la trobada hi participaran els balls de diables de Torredembarra, Tarragona, el Vendrell, l'Arboç, Vilafranca del Penedès, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Quintí de Mediona i la vila amfitriona, la Riera de Gaià. Entre tots, reuniran més de 300 diables.

Un acte que confirma el caràcter pedagògic de la trobada és el taller de versos satírics que Fermí Fernàndez i Oriol Grau oferiran al matí al Casal de la Riera. Els coneguts actors tenen una llarga experiència al capdavant del popular ball de Dames i Vells, ball parlat de la festa major de Tarragona.

El toc internacional de la trobada l'hi posarà el Ballet Sayariy-Usus de Barcelona, que representarà la Diablada boliviana (12.30 h, a la plaça Major). La Diablada és una dansa de carnaval que es practica a diverses regions de l'Amèrica del Sud i que prové de l'exportació dels balls de diables amb la colonització del continent americà. A banda de la dansa, també interpretaran el Relato, una representació de la lluita entre àngels i diables.

A la tarda serà el torn dels balls de diables catalans, que sortiran en cercavila i un cop a la plaça, cada colla representarà els seus parlaments, amb versos satírics inclosos. L'actuació acabarà amb una encesa conjunta de les colles.

Els balls de diables centenaris també aprofitaran la mostra per fer palès el seu malestar amb el Ministeri d'Indústria per la seva proposta de transposició de la directiva europea de pirotècnia.

M.À.M.

11 de juliol. Cercaviles de foc, representacions dels parlaments dels Balls de Diables i fi de festa amb el grup Fundación no Hay Manera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
comissió europea

Astrazeneca demana la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona