Societat

Jordi-Agustí Piqué

Organista i monjo

“L'orgue de Montserrat funciona vuit hores al dia”

Organista i monjo dirigeix el ‘II Festival Internacional Orgue de Montserrat' que, des d'avui fins al setembre, portarà a l'abadia benedictina intèrprets de renom que toquen un instrument proper cada cop més desconegut.
Un festival d'orgue avui és una bona notícia?
I tant, i encara més un festival internacional amb primeres figures com les que portem a Montserrat. El festival està garantit vuit anys més i això és important en aquesta època de crisi econòmica i cultural. Per aixecar-nos ens hem de nodrir de cultura!
L'orgue va lligat a l'Església?
La música sempre ha estat present en la religió i és imprescindible en la litúrgia, ajuda a arribar al fons de la gent. Abans del Concili la música ocupava un lloc més preeminent en la litúrgia. Ara el gregorià i l'orgue han quedat sobrepassats per altres músiques, que no sempre són de qualitat.
Quines misses es fan amb orgue?
Ara, a Montserrat, moltes. Des de fa un any tenim un orgue excepcional que aixeca l'admiració de tothom i el fem servir molt. Entre misses, assajos, gravacions i concerts funciona vuit hores al dia... com a mínim.
Quan es va deixar de tocar?
En aquest país fa cent anys es cremaven els orgues. L'any 1936 ho va canviar tot i, des d'aleshores, la música d'orgue no s'ha recuperat, tot i tenir grans orgues, grans organistes i grans compositors.
Els coneixem poc...
En aquest país, on un tipus de laïcitat ha abanderat l'allunyament de la cultura religiosa, sense tenir en compte que és cultura, i se n'ha vantat, l'orgue ha passat a ser un instrument oblidat, igual que els organistes. A França els organistes de les esglésies i catedrals els paguen els ajuntaments. Cap organista és sospitós de voler inculcar la religió als oients. Aquí les coses van diferent: si un jove estudia per organista, ho té difícil.
I?
És un peix que es mossega la cua perquè, alhora, fins que no hi hagi organistes amb placa a les esglésies els orgues no es recuperaran.
Quina és la situació dels orgues catalans?
Tenim orgues als quals ningú fa cas, com el del Palau Nacional, però en canvi alguns altres s'estan recuperant, com ara el del Palau Güell, el de Poblet i el de la catedral de Tarragona. Tenim els del Palau de la Música, la Sagrada Família i el santuari del Miracle, que sona igual que en el segle XVI.
Com és el de Montserrat?
És un orgue admirable, que Blancafort va construir com s'havien construït a Catalunya sempre. Afegeix valor a la litúrgia i l'Escolania té l'acompanyament que mereix. Cadascun dels seus 4.200 tubs l'ha apadrinat una persona o institució, i el volen tocar músics d'arreu.
I els de Montserrat?
Aquest any hem fet tres enregistraments: un l'he fet jo mateix amb una monja coreana –després vas pel món i trobes els nostres discos...–. La gent no sap que tenim un arxiu dels nostres mestres increïble, però l'any que ve els començarem a donar a conèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot