Societat

Puig reconeix l'escassa presència de bombers voluntaris a Rasquera

El conseller admet l'existència d'“algun problema”, i es compromet a ocupar-se'n un cop s'hagi extingit el foc

L'executiu preveu tancar uns 80 parcs de bombers voluntaris aquest estiu

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha reconegut aquest dijous l'escassa presència de bombers voluntaris entre el contingent que treballa a l'incendi de Rasquera. De fet, només una dotzena de bombers voluntaris integren el contingent d'efectius desplaçat a la localitat de la Ribera d'Ebre, quan en condicions normals arribarien al centenar.

Felip Puig ha admès que a Rasquera “hi ha algun bomber voluntari, però no tots els que hi hauria d'haver”. “Alguns no han vingut perquè no se'ls ha pogut activar perquè són voluntaris i altres per algun problema del que ens ocuparem una vegada que hàgim apagat el foc”, ha indicat Puig. El conseller ha recalcat que els recursos dedicats a l'incendi de Rasquera són suficients, i més amb els reforços de les BRIF d'Aragó.

Els voluntaris s'han negat a desplaçar-se per mostrar el seu rebuig a la intenció del govern de tancar 80 dels 150 parcs de voluntaris existents a Catalunya aquest estiu. Dels gairebé 5.000 bombers catalans, 2.400 són voluntaris que treballen per 7,53 euros a l'hora. La intenció del govern de tancar els parcs voluntaris per falta de bombers funcionaris que els puguin comandar ha provocat aquesta posició de força per part dels voluntaris.

Fins ara, els voluntaris feien guàrdies durant els mesos de més calor i comandaven els auxiliars forestals, que sí tenen una relació contractual, tot i que temporal, amb la Generalitat. D'aquesta administració depèn la seguretat dels auxiliars, que no podien garantir deixant-los en mans dels voluntaris, que cobren per hores i no segueixen els protocols de prevenció de riscos dels professionals.

Els serveis jurídics de la conselleria, segons fonts sindicals, van acabar recomanant que es decidís el tancament d'aquests parcs perquè van detectar certes irregularitats. Així, per exemple, com que els voluntaris cobren per hores i aquesta és tota la relació que els lliga amb l'administració, el cos de Bombers no pot garantir, per exemple, que han descansat les hores suficients –pot ser que tinguin una altra feina– quan condueixen un camió que transporta els auxiliars.

Sense les guàrdies d'estiu els voluntaris cobraran únicament les hores que facin en tasques d'extinció. Això reduirà sensiblement les seves retribucions ja que fins ara cobraven les hores de guàrdia al parc d'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA