Societat

La contraportada

Can Salvi, centenari

El popular restaurant, botiga i estanc de Vilavenut ja fa tot un segle que és el punt de trobada de la gent d'aquest poble de Fontcoberta

El 21 de maig del 1912 es va concedir a un paleta de Vilavenut, anomenat Martí Coll, la concessió de l'estanc del poble. La seva besnéta, Maria Grau, ens mostra el document amb orgull: l'escrit, molt ben conservat, és com una mena d'acta fundacional de Can Salvi, un popular restaurant que ha anat passant de pares a fills sense interrupció i que ara celebra el centenari. De fet, el podrien haver commemorat ja fa uns anys perquè se sap –tot i que no hi ha papers– que la casa ja era hostal abans d'aquella data i que el portava el pare d'en Martí. Aquell home es deia Salvi, d'aquí ve el nom. Ha passat un segle, quatre generacions i el món ha canviat molt, però en essència Can Salvi és el mateix: una barreja d'estanc, botiga de queviures, bar i restaurant. En pobles tan petits com Vilavenut, llocs com aquest han fet sempre el paper de centre social. La gent s'hi troba per fer-la petar i col·lectius de tota mena hi fan les seves reunions. Eren i són homes i dones del poble mateix, però també ha estat durant tot aquest segle un punt on fer parada del trajecte de Banyoles a Figueres. Abans s'hi arribava amb carro o tartana, ara en cotxe, però ve a ser el mateix.

També s'ha mantingut que Can Salvi sigui un negoci complementari d'altres fonts d'ingressos de la família. Ja hem dit que Martí Coll era paleta. La seva pubilla, la Montserrat, era modista i el seu home, en Pere, barber. L'ofici de barber el va continuar el seu fill, en Joaquim, que més tard obriria una granja, mentre que de la cuina se'n cuidava la seva dona, l'Agnès, la mare de la Maria. Això sí, el local és més gran que quan en Martí i la seva dona, la Margarita, van aconseguir la concessió d'estanquers. On ara hi ha la sala més allunyada de l'entrada hi havia la barberia que havia portat la mateixa família; i la banda de la cuina es va ampliar a la dècada de 1950 amb l'edifici que havien estat les escoles. Generacions enrere, el menjar i la beguda bàsics que servien a Can Salvi sortien d'allà mateix perquè mataven porc setmanalment i es feien el vi. D'aquella autosuficiència obligada en queda un vi propi, de producció limitada, que es ven a l'hostal i, sobretot, una bona cuina casolana. La Maria ens recomana l'arròs a la cassola dels dijous i l'ànec rostit dels dissabtes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Treballadors del Consorci Sant Gregori reclamen l’equiparació salarial

girona
Urbanisme

Els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria ja funcionen

Barcelona
ARBÚCIES

Finalitzen les obres d’urbanització del polígon Torres Pujals

ARBÚCIES

La fira Arrels de l’Escala escalfa motors amb els guardons del vi

l’escala
societat

Punts lila i una línia de bus nocturn gratuït a la festa major

Lleida
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà
societat

El 35 % dels Mossos pateix depressió, estrès o ansietat, segons un estudi

barcelona