Societat

Patrimoni

La mina de la Vajol segueix tancada per falta de diners

L'Ajuntament va rebre la cessió ara fa un any d'un espai que és patrimoni històric del país ja que s'hi va amagar el tresor de la República

La idea inicial era fer-ne un centre de la història de l'exili

“Ja m'agradaria poder condicionar la mina i fer-la visitable, però ara mateix el municipi no té recursos per fer-ho”, explica Dolors Manzanera, alcaldessa de la Vajol. L'Ajuntament va acceptar ara fa un any la cessió al municipi de la mina Canta, una mina de talc que va passar a formar part del patrimoni històric del país quan es va convertir en el búnquer on es va amagar el tresor de la República al moment de la Retirada. La cessió per part de l'antic propietari Miquel Giralt (que va ser alcalde de la Vajol durant vint anys) es va iniciar al final del mandat de l'anterior alcaldessa, Montserrat Sarabia, i es va acabar de formalitzar amb l'alcaldessa actual, Dolors Manzanera. L'accés a l'edifici i a les sales subterrànies ja havia quedat clausurat uns anys abans pel seu estat d'abandó i la perillositat de l'estructura.

Des de la cessió a l'Ajuntament, sí que es van netejar els voltants de la mina, tenint en compte que és un dels punts destacats de recorreguts com el de la Ruta de l'Exili, que reagrupa en aquest sector espais com Can Barris, la masia on es van refugiar els màxims dirigents polítics de la República, els passos fronterers de l'exili, els colls de Lli i de la Manrella, i el poble de la Vajol. Entre els diferents projectes que s'havien arribat a insinuar per a la mina Canta, s'havia parlat d'un centre dedicat a la memòria històrica de l'exili, o d'una subseu del Mume de la Jonquera.

Cap d'aquestes idees, però, s'ha tirat endavant. Ara, tenint en compte el context econòmic, l'alcaldessa es donaria per satisfeta si com a mínim es pogués condicionar la mina per fer-la visitable i es manté en espera de poder-se acollir a una subvenció per tirar-ho endavant.

LA FRASE

Ens agradaria que fos visitable però ara mateix el municipi no té recursos per fer-ho
Dolors Manzanera
Alcaldessa de La Vajol

El fortí del tresor de la República

La mina Canta –també coneguda per molta gent com la mina Negrín– va ser transformada al moment de la Guerra Civil en una autèntica fortificació: allà es va emmagatzemar, abans de l'exili, el tresor de la República, constituït per reserves d'or del Banc d'Espanya i quadres procedents del Museu del Prado, bàsicament. L'episodi també va arribar a inspirar la novel·la d'èxit El setè camió, de la qual és autora Assumpta Montellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

Inspecció de Treball veu dèficits en la retirada d’Amiant a l’antiga Cacaolat

bacelona
Societat

Manresa implanta a tot el municipi un sistema avançat de recollida de residus

Manresa

Premi a un pla d’atenció a les insuficiències cardíaques de Bellvitge

L’Hospitalet de Llobregat
Medi ambient

L’Atles de biodiversitat de Barcelona incorpora 450 noves espècies

Barcelona
Salut

La calor incrementa el risc d’hospitalització per trastorns metabòlics i obesitat

barcelona

Creu Roja va atendre a les comarques gironines 32.263 persones en el 2023

GIRONA

El Consorci de Solius revisa a l’alça les tarifes per eixugar el dèficit pels tancaments

SANTA CRISTINA d’ARO

La unitat d’hospitalització a domicili del Trueta arriba als 200 pacients atesos en els set mesos

GIRONA

Augment de les franges de protecció d’incendis i del pressupost a Sant Cugat

Sant cugat del Vallès