Societat

El rem relleva l'esquí

Els hotelers del Pirineu confien arribar a un 80% d'ocupació per tancar bé una temporada de neu molt negativa

Comença la campanya de turisme d'aventura, que vol consolidar el sector com a alternativa d'estiu per al turisme del Pirineu

Un operador rus portarà esquiadors a Alguaire l'hivern vinent

El turisme actiu realitzauns 600.000 serveis l'any i l'esquí va vendre 1,2 milions de forfets

L'esquí acomiada aquesta Setmana Santa una temporada per oblidar. Només l'estació de Vaquèira Beret ha funcionat amb regularitat i neu abundant. Només es va perdre el pont de la Puríssima. Des de llavors, la neu ha acompanyat l'estació aranesa, al vessant nord del massís pirinenc. L'estació, a més, s'ha vist beneficiada de retruc per la mala campanya de les estacions del vessant sud del Pirineu català.

La falta de precipitacions ha obligat els complexos esportius i de lleure de Boí Taüll, Espot, Portainé, Port del Comte, La Molina, Vallter i Vall de Núria a funcionar a base de canons de neu artificial i amb un nombre limitat de pistes obertes. Les estacions encara no han fet balanç de visitants, però divendres alguns portaveus del sector valoraven la temporada com “una de les pitjors” de l'última dècada. La neu caiguda la setmana passada ha permès almenys acabar amb un bon estat de les pistes la temporada, i s'hi espera una bona afluència per Setmana Santa, tot i que no totes ho aprofitaran. Boí Taüll ha decidit mantenir el dia de tancament programat inicialment: avui, 1 d'abril. La resta, obren durant tota la setmana.

Els hotelers del Pirineu veuen garantides unes ocupacions d'un 30% durant el primer tram de setmana, entre dilluns i Dijous Sant, i d'un 60% en el tram festiu, és a dir entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. Això, segons les reserves fetes fins divendres. Segons el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, si la climatologia acompanya, aquests percentatges podrien estirar-se fins a un 80% d'ocupació, amb reserves i contractacions d'última hora pel segon tram de la Setmana Santa, entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua.

Durant aquests dies es produirà a les comarques de muntanya el relleu entre la neu i l'aigua. Mentre els esquiadors aprofiten per fer les darreres baixades de la temporada, aquest cap de setmana les empreses de ràfting han engegat, de manera oficial, la campanya de turisme d'aventura. Florido Dolset, propietari d'una empresa de ràfting del Pallars Sobirà i president de l'Associació d'Empreses de Turisme Actiu, va explicar divendres que, malgrat la sequera, l'aigua dels rius està garantida gràcies a un acord entre les administracions públiques i la companyia elèctrica Endesa, propietària de les concessions d'aigua derivades dels embassaments i que, com ja fa anys, cedirà aigua al cabal del Noguera Pallaresa per garantir l'activitat del ràfting durant la temporada, fins al 15 d'octubre.

El ràfting, i en general el turisme d'aventura, no genera encara el volum de negoci de l'esquí, però les seves xifres comencen a ser importants. L'any passat es van contractar 600.000 serveis de turisme actiu, enfront dels 1,2 milions de forfets venuts per les estacions d'esquí durant la temporada passada. A poc a poc, segons el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Jordi Blanch, el turisme actiu està aconseguint trencar l'estacionalitat del turisme de muntanya i que s'hi generin llocs de treball no només durant els mesos d'hivern, sinó al llarg de tot l'any, la qual cosa és la gran assignatura pendent de les comarques del Pirineu. El Patronat de Turisme ha encarregat un estudi per tenir una radiografia exacta de la situació en aquest sector. Divendres, durant el tret de sortida oficial de la campanya de turisme actiu, Blanch va avançar algunes dades de l'informe, segons el qual el sector genera actualment uns dos mil llocs de treball repartits en 171 empreses. Això suposa un increment del 18% respecte del darrer recompte, que es va fer l'any 2008. En aquest sentit, per tant, malgrat la situació de crisi econòmica que es viu de llavors ençà, el sector ha estat dinàmic almenys pel que fa a la creació de noves empreses. En volum negoci, segons les quantitats avançades pel director del Patronat de Turisme de Lleida, el sector mou 62 milions d'euros l'any. Fins al 80% de l'activitat es concentra a les comarques de muntanya. Les activitats d'aigua són encara les més sol·licitades (374.500 serveis), seguides de les de terra (216.000 serveis) i les d'aire (9.500 serveis).

L'assignatura pendent, tant per a l'esquí com per al turisme d'aventura, és la seva internacionalització. Aquest any, l'aeroport d'Alguaire ha rebut la primera vegada esquiadors britànics, a través de paquets turístics operats per la companyia britànica Thomas Cook. La major part tenien com a destinació les estacions d'esquí andorranes. La companyia està estudiant oferir en el futur altres paquets turístics durant els mesos de primavera i estiu, per al turisme d'aventura i natura.

Esquiadors russos

L'hivern vinent, a més d'esquiadors britànics –prop de 25.000, segons les previsions inicials–, l'aeroport d'Alguaire també serà la porta d'entrada d'esquiadors russos. És un mercat fins ara molt minoritari al nostre Pirineu, però emergent. L'operador rus Natalie Tours, un dels més importants de Rússia, va tancar un acord amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, durant l'assistència a una de les fires més importants del sector, segons va informar divendres l'agència ACN. Aquest operador turístic farà un vol xàrter setmanal quan comenci la campanya d'esquí i la major part dels turistes tindran com a destinació l'estació aranesa Vaquèira Beret, encara que no es descarta que hi hagi paquets turístics amb altres estacions del país com a destinació final.

Més oferta
Aquest any s'amplia l'oferta amb la posada en funcionament d'un nou canal d'aigües braves al riu Segre al seu pas per Ponts, a la comarca de la Noguera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA