Reportatge

Gombrèn llegendari

El municipi ripollenc disposa d'un nou espai expositiu de visita cultural obligada, juntament amb el castell de Mataplana i el renovat Museu del Comte Arnau

A partir d'avui, Gombrèn té un atractiu afegit. Juntament amb el castell de Mataplana i el renovat Museu del Comte Arnau, el municipi disposa també d'un nou espai expositiu de visita cultural obligada, el centre d'interpretació Montgrony Any 0, ubicat al santuari de Montgrony. A través d'una innovadora tecnologia audiovisual i interactiva ofereix informació sobre la llegenda del comte Arnau i Otger Cataló per encetar un viatge al passat històric i llegendari de la zona. És, sens dubte, una bona ocasió per descobrir un dels focus de la llegenda del comte Arnau i gaudir d'un petit nucli antic, que havia estat una vila emmurallada, i bells racons que recorden el seu antic caràcter menestral, ja que fins al 1930 Gombrèn era conegut per l'elaboració artesana de mantes. A més, si es puja al santuari de Montgrony, un important centre de devoció mariana i un dels llocs emblemàtics de la llegenda del comte Arnau, es podrà veure unes vistes fabuloses i amb molt d'encant de tota la vall. Més amunt es troba l'església de Sant Pere de Montgrony, romànica de finals del segle XI amb la porta arrecerada per un atri cobert. En aquest punt, les vistes sobre el Pedraforca, el Cadí i el Montseny són extraordinàries.

Un altre lloc de visita obligada de Gombrèn és el Museu del Comte Arnau, que recull peces trobades en les diferents excavacions que s'han portat a terme al castell de Mataplana. A través de maquetes i dibuixos es permet veure igualment l'evolució constructiva del castell i el seu entorn, i s'il·lustra el que devia ser la vida quotidiana en el seu moment de màxim esplendor. Es pot acabar la visita a la vila amb una volta pel jardí de les plantes medicinals, el primer del país. Recull aproximadament 250 espècies que es poden trobar en aquestes contrades (obert de maig a setembre, visites guiades).

El nou centre del Montgrony s'emmarca dins els productes turístics de Terra de Comtes i Abats, que ja va inaugurar el centre d'interpretació del mite del comte Arnau a Sant Joan de les Abadesses i té previst obrir el centre d'interpretació de Ripoll, situat a la capella de la congregació. I és que el Ripollès és un dels grans centres de la Catalunya medieval i donar a conèixer tot aquest passat històric i llegendari és l'objectiu del projecte Terra de Comtes i Abats, impulsat pel Consorci Ripollès Desenvolupament, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i els ajuntaments de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Gombrèn. Els punts forts d'atracció turística en què recolza el pla –i indispensables si es volta pel Ripollès– són el conjunt arqueològic del castell de Mataplana i el santuari de Montgrony, a Gombrèn; el palau de l'Abadia i el monestir de Sant Joan de les Abadesses, i el conjunt monàstic de Santa Maria de Ripoll –fundat al segle IX i convertit en un dels centres culturals més importants de l'Europa medieval. L'èxit del projecte queda demostrat amb les xifres, que tanquen el 2011 amb uns 100.000 visitants. La majoria són famílies amb fills, ja que les visites guiades dels diferents punts neuràlgics de la ruta són especialment amens i emocionants per als més petits. Un exemple són les aventures sobre el comte Arnau narrades per un guia expert al centre d'interpretació del mite del comte Arnau al Palau de l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses. L'exposició permanent del centre està dividida en tres grans apartats dedicats a la cançó popular que dóna origen a la llegenda, al contingut d'aquesta i la seva expansió, i finalment a la construcció del comte Arnau com a mite, amb la seva corresponent repercussió cultural.

Però a banda de l'oferta llegendària i cultural de Terra de Comtes i Abats, el Ripollès és una comarca amb una variada oferta turística centrada també en el paisatge i els esports a la natura –sobretot els de neu i muntanya. L'existència de pics elevats que voregen els 3.000 metres permet realitzar excursionisme, la mítica travessa Vallter-Núria, l'ascensió al Puigmal, al pic de Finestrelles, al Gra de Fajol, al pic de l'Infern, al Bastiments... També hi ha una àmplia oferta d'esports d'aventura, com les rutes a cavall i amb bicicleta, l'escalada o l'espeleologia. Un atractiu més del sector turístic del Ripollès.

PER ARRIBAR-HI

Des de Barcelona s'arriba a Gombrèn per la C-17 (Granollers, Vic, Ripoll), N-152 (Campdevànol, C-401 a Gombrèn). Des de Girona, C-26 (Banyoles, Olot, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll), Eix C 25 (Girona, Vic i C-17 Vic Ripoll).
Horaris Setmana Santa Centre d'interpretació Montgrony Any 0, Gombrèn: Del 2 al 9 d'abril d'11 a 14.00 h i de 16 a 18.00 h. Visita guiada divendres, dissabte i diumenge a les 12.00 h.
Més informació: www.terradecomtes.cat Santuari de Montgrony 646 142 865


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres